Cestami nad Bohosudovem
Všechny fotografie: Jana Hošková

Cestami nad Bohosudovem

28. 5. 2022

Zvu vás na krátkou procházku nad Bohosudovem, který je součástí Krupky, starobylého hornického městečka, vlastně našeho nejstaršího hornického v Severních Čechách, kde se kdysi těžil cín. Dnes zde můžete kromě jiného navštívit štolu Starý Martin, pokud byste chtěli a vyzkoušet si, jak se asi horníci museli cítit v úzkých štolách pod zemí. Ale z Krupky se v podstatě lze vydat jakýmkoliv směrem a neprohloupíte. Všude narazíte na krásnou přírodu a různé zajímavosti, co stojí za shlédnutí.

Počasí zvalo k výletům, a tak jsme vyrazili na malou procházku. Chcete-li vidět krásná panorámata – pohledy na vzdálené Teplice, horu Doubravku, dávnou sopku Milešovku a její okolí, musíte se samozřejmě vyšplhat do kopců, neboť Krupka a přilehlé okolí leží na úpatí hor Krušných. A krušné to tu kdysi pro obyvatele asi skutečně bylo. Ne tak dnes – Krupka vzkvétá a je tu velice příjemně.

Odbočili jsme z cesty k lanové dráze, která je naší historickou památkou a kterou jsem důvěrně znala. Často jsme lanovkou jezdili a asi tak uprostřed cesty, kde byly sedačky nejníže, nás to vždycky jako děti velice lákalo seskočit. Jen hora kamení pod námi nám v tom zabránila a samozřejmě rozum, protože bychom se zcela určitě po kamení skutáleli kamsi dolů.

Od lanovky hurá do lesa. Najdete tu Kalvárii - dlouhou křížovou cestu postavenou koncem 18. století o 14 zastaveních, která končí také vyhlídkou.

Potom jsme pokračovali úzkou lesní pěšinkou kolem posledních domků, nedaleko zezdola viděli kostelík sv. Anny z r. 1516, odkud je též krásný výhled a naše cesta končila místním parkem, kde jsem obdivovala krásnou vrbu a hned mne napadl při tom verš (možná z 1. třídy): „U potoka vrba stará, první probouzí se zjara“. Potok se tam tedy žádný nenalézal, ale vrba byla přesto nádherně zelená, tak jako Krušné hory nad námi porostlé svěže zeleným hustým lesem.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.