Výlet do Děčína
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Výlet do Děčína

29. 5. 2022

To je tak. Syn s vnučkou se v sobotu 21.5.22 zúčastnili lezení po Pastýřské stěně v Děčíně. Manžel je tam vezl a říkal, že je to tam moc pěkné. Poprvé a dlouho naposledy jsme tam byli v ZOO, když byly děti ještě malé. Říkala jsem si, že bychom se tam mohli jet podívat, ovšem lezení po skále si s radostí odpustíme.

Je středa 25.5.22 odpoledne, venku je sice trochu oblačno, ale teplo a mně to v hlavě blesklo, pojedeme na výlet na Pastýřskou stěnu. Muž byl venku s pejskem a když přišel, tak jsem mu to sdělila jako hotovou věc. Chvíli nechápavě koukal, ale ví, že když se pro něco rozhodnu, tak námitky nepřipadají v úvahu a odkýval mi to. Sbaleni jsme byli během chvilky, nasedli do našeho auta a hurá směr Děčín.

Mraky sice chvílemi vypadaly, že spustí liják, ale pak si to rozmyslely, takže cesta proběhla v pohodě. Díky tomu, že si manžel pamatoval kudy jet, tak jsme tentokrát nekufrovali, projeli jsme do kopce kolem Židovské synagogy a po dost strmém kopci dorazili před ZOO na Pastýřské stěně. Dovnitř jsme nešli, protože tam nesmí pejsci a rovnou jsme to vzali lesem kolem plotu ZOO. Teprve tady se mraky rozhodly, že tu vodu musí někde vypustit a tak začalo pršet, chvíli to šlo, pak to zhoustlo a po chvíli to skončilo. Naštěstí jsme se schovali pod stromy a dál už to bylo v pohodě. V lese bylo krásné ticho, potkali jsme asi 4 lidi a po pár kilometrech jsme došli k vyhlídce a restauraci, která vypadá jako zámeček. Vyhlídka na město byla neskutečně krásná.

Pastýřská stěna je pískovcová skála vyskoká 288 m n. m., je na ní pro milovníky lezení zřízena Via ferrata, což znamená zajištěná cesta. Stavba vypadající jako zámeček slouží od r. 1905 jako restaurace, rozhledna na ní je vysoká 18 m. Pastýřská stěna je od r. 2016 v nájmu ZOO, takže rozhledna je zpřístupněna. V ZOO je v současné době více než 450 druhů zvířat a je jediné v Česku, které je umístěno v prostředí lesoparku. Bylo založeno v r. 1848 a je velké 6 ha. Cesta na kopec vede kolem krásné židovské synagogy, postavené v letech 1906-7, je ve vlastnictví Židovské obce. Podrobnější informace jsou k dispozici na netu a Wikipedii.

Opět jsem se přesvědčila, že některá rychlá rozhodnutí nejsou vůbec na škodu, ale k prospěchu. Výlet se nám vydařil, cestou domů jsme si koupili skvělou zmrzlinu, prostě hezky zakončené všední odpoledne. Pokud budete mít cestu do Děčína, návštěvu Pastýřské stěny vřele doporučuji. Omlouvám se za případné chyby v informacích.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.