Přečtení jedné knihy vám může změnit úplně život - no nekupte to
Ilustrační foto: Pixabay

Přečtení jedné knihy vám může změnit úplně život - no nekupte to

29. 5. 2022

Při přečtení nějakého titulku na Íčku, že nastává móda čtení jsem si vzpomněl na jeden starší článek, který se tématu také věnoval, tak honem sem s ním.

Dnešní doba je těhotná blbostí ve všech směrech. Řekl jsem si, proč se ze mě stal grafoman a mám nutkavou touhu se ke všem těm blbostem světa vyjadřovat, nejsem tedy vlastně už taky blbec, který si v té blbé době našel svoje místo? A tak si ráno povídám: do „Obrázkového světa“ napíšu dnes jen jeden příspěvek a ani písmenko navíc.

Napsal jsem tedy o té rodince, jak si máma i táta nechají přešít pohlaví a pak po delší době jsem se chystal setřít prach z nějaké knížky, která byla někdy dávno nakoupena a nyní jen smutně zadečkem trčí z knihovny do místnosti.

Zajdu tedy do knihovny, a co slyším, takové tiché podřimování stáda knih, ale v tom přece jenom něco zaslechnu, jak jedna kniha té druhé povídá: „Paní, za to všechno může ten internet, vy jste tu nová, ale já toho pána znám, ten byl za mlada dříve „naloženej“ v knihách od rána do večera, jako okurky v láku“. Zastavím se tedy u toho regálu, který je ve výšce mých očí a koukám, kdo s kým si to tam povídá.

A čtu názvy: „VOJENSKÉ RAKETY“, ty byly vydány v roce 1985 a vedle té velké a obézní ta mladá lesklá a nová z roku 2015, bílá knížka s názvem“ ZÁZRAČNÝ ÚKLID“. Jak se tyto knížky dostaly vedle sebe do mé knihovny, kdo tu malou bílou tam k těm knihám o technice propašoval - že bych přímo já v nějakém záchvatu úklidu, kdy jsem čekal nějakou dámskou návštěvu? Myslím bohužel už jen vnučku, aby zase neprohlásila, jako již jednou, snad jí tehdy navedla manželka: „Dido, musím ti to tady udidit“.

Vysoukám tedy tu malou knížku z regálu, šlo to špatně, byla svou novotou přilepena k té staré a obézní,  a čtu:

Marie Kondo „ZÁZRAČNÝ ÚKLID“. Říkám si, no nahradit jedno písmenko, tak by to mohlo zaujmout místo v mé knihovně, i když v jiné poličce někde vedle Kamasutry. Pak si všimnu, že na deskách má zlatou plastickou placku „EDICE SVĚTOVÝ BESTSELLER“ je tam i šest hvězdiček jako na nějaké lihovině, dole vidím, že to vydal Knižní klub. Tam jsem také byl „organizovanej“, tedy mimo ROH. Tak proč ji neochutnat?

Když ji odlepím od té velké, nějak k sobě podezřele přilnuly, snad mezi nimi nic nebylo a šup s ní na gauč i s bílou kávou a Fidorkou. Rád si totiž násobím rozkoše. A hned ji netrpělivě otevřu, je to ještě zaručeně panna, to se pozná u knih že „voni voní“ a také vám ty panenské knihy při prvním otevření tak nádherně malinko lupnou ve hřbetu, když je „vohnete“.  A vy hned víte, že máte pannu a že budete ten její první, to trochu vzrušuje a zavazuje - být jemný, tedy pokud nezjistíte po deseti hmatech, že vás vůbec nevzrušuje a necháte ji rozdělanou a nesáhnete raději po nějaké staré známé, už pořádně poznamenané od bývalých klientů, u které ale hned víte, co můžete od ní čekat.

Obrátil jsem ji i na záda, tam jsem si všiml, že má vytetováno 249.00 Kč, tedy žádné levné zboží, i když lehká je, to tedy zase jo. Vy se už ale asi třesete, že vám prozradím, jaká je uvnitř, jakou má duši a povahu.

Tak co bych vám o ní prozradil, abych to neměl zase moc dlouhý a přesto vám otevřel její nitro. I když jsem ji polechtal na nečekaných místech a hodně jsem při tom skákal a mnoho se tak o ní dozvěděl, tak pro vás jsem se rozhodl jen opsat, co má vytetováno vedle cenovky na těch zádech, za ty prachy to stojí.

Cituji: 

"Poznejte originální metodu KonMari, díky niž se spolehlivě zbavíte nepořádku. Tato přesvědčivá knížka se stala ohromným bestsellerem a drží se na prvním místě žebříčku NewYork Times. Proměňte svůj domov v trvale uklizené prostředí: klíčem je vypořádat se s domácností ve správném pořadí, ponechat si jenom to, co máte opravdu rádi, a zvládnout vše naráz. Brzy zjistíte, že se vám mění celý život: získáte větší sebejistotu a budete úspěšnější. A možná konečně zatočíte i s přebytečnými kily. Především ovšem načerpáte energii k tomu, abyste žili podle svých představ."  Konec citace. 

Co tomu říkáte, že také nemůžete odolat a hned se už navlékáte do svátečního a vyrážíte k dobrému knihkupci tu knihu koupit? Za tak málo peněz se vám úplně změní život a dokonce i zhubnete. Vy tedy upalujte na nákup a já budu přemýšlet, zda ta kniha byla od manželky provokací, že mám ve svém pokoji tak neuklizeno, nebo to byl dárek od ségry k vánocům manželce k pobavení. Pokud by v tom jela manželka, tak bych byl moc rád, ale na to ona nemá, zavtipkovat za takovou cenu, tak budu muset proklepnout ségru. Já vím po seznámení se s knihou jen čtyři věci, za prvé, že větších zázračných účinků lze dosáhnout už jen “Břišním pasem proti totálnímu zblbnutí“ v povídce od Jaroslava Haška, za druhé, že si ji nesmí přečíst manželka, tam hrozí nebezpečí, že v rámci pokynů, že si má ponechat jen to, co má opravdu ráda, bych se mohl přestěhoval do popelnice a za třetí, že tu knihu vyhodím při prvním úklidu, nebo za čtvrté, že ji strčím tajně do nůše Ježíškovi, aby ji zanesl někam, kde pomůže s úklidem i s nadváhou.

 

knihy Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...