Než zdoláte hrad Křivoklát, posilněte se v restauraci Hotelu Sýkora
FOTO: Poskytnuto z archivu autora a Hotelu Sýkora

Než zdoláte hrad Křivoklát, posilněte se v restauraci Hotelu Sýkora

4. 6. 2022

Jakoby na ostrohu, na němž se rozpíná, hlídal majestátní hrad Křivoklát klid údolíčku hluboko pod sebou. To znamená klid stejnojmenné osady, kde je doma i Hotel Sýkora. Sám o sobě není kdovíjak nápadný, solidní prvorepubliková budova, která trpí přílišnou stísněností okolními stavbami.

Malá předzahrádka mezi domem a silnicí dělá co může, aby upoutala kolemjdoucí. Svým způsobem je atraktivní i nepravidelně členěná prostora lokálu. Stále ještě mírně připomíná atmosféru let slávy meziválečného pohostinství. Pokud vás však interiér na první pohled neuchvátí, může se to stát. Ovšem jestliže při úvodním soustu nezasténáte blahem nad  představením tamní kuchyně bude patrně něco špatně u vás. Protože jídla jsou magnetem, který sem jako lampa můru přitahuje všechny mlsné, kteří vědí.

syk_i604.jpg

 

Pouhý pohled na nabídku vám hned řekne, proč tomu tak je. Krmě ustrojená zde podle výběru tradičních receptur doporučených značkou Czech Specials je v ní bohatě zastoupena. Veliký prostor je věnován zvěřině. Když se ve víkendovém lístku objeví třeba daňčí gulášová polévka, jelení kýta se šípkovou omáčkou, variací knedlíků (perníkový a karlovarský) a brusinkami - konfitovaného zaječího stehna na smetaně či báječného kančího guláše na černém pivu - mají milovníci „divokého masa“ poplach. Sjíždějí se do hotelu a vkrátku zlikvidují všechny podávané speciality. Navíc tu připravují divočinu pouze čerstvou, takže zvlášť živo je tu v sezóně honů .

Není to však jen o divokém mase. Vyhlášené jsou tamní burgery, překvapivě široký je druhový sortiment pizzy.

syk_i605.jpg

 

Z českých opor jsou pak všechny připravené tak, aby jasně pečetily konečný dojem. Výsledná chuť pak není přísně jako podle norem. Vykazuje drobné odchylky, které dávají jídlům větší či menší dotek domácího provedení. Vepřové výpečky třeba se jen rozpadají, vlastní výpek navíc umocní jejich lahodnost. Zelí možná není pro někoho tak důrazné v kyselosti, ale má patrnou stopu chuti po maminčině způsobu.

To jsou důvody proč, ať se vracíte z hub nebo se připravujete zdolat ostrý výstup k samotnému hradu, měli byste Restauraci Sýkora navštívit. Nabrat sil a povýšit náladu o prožitek z báječného jídla. Díky nepřehnané familiárnosti přívětivé obsluhy vlastně celého pobytu tam.  

 

Milan Ballík

 

 

 

cestování gastronomie Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%