V Národním muzeu
Foto autorka

V Národním muzeu

1. 6. 2022

Po nějakém čase jsme opět navštívili starou budovu Národního muzea, a to hlavně kvůli výstavě k 80. výročí operace Anthropoid s názvem „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!“

Myslím, že tuhle výstavu by měl téměř povinně shlédnout každý, kdo žije v naší zemi. Abychom si uvědomili, že zde máme statečné lidi, kteří jsou ochotni se obětovat a že nejsme jen národ „švejků“. Ačkoliv znám z historie téměř vše, byla jsem zaskočena. A to tak, že se mi ani nechtělo fotit, jak  obvykle dělám, takže tentokrát žádné fotografie z této výstavy nepřikládám. Něco jiného je totiž znát příběh, historii a najednou stát tváří v tvář na fotografiích lidem, kteří na svou statečnost doplatili vinou několika zrádců a udavačů. A že jich bylo - tedy těch, co na to doplatili! Celé rodiny z různých měst i městeček naší země, které parašutistům pomáhaly, byly popraveny, a to včetně těhotných žen.

Na výstavě je kromě jiného i povídání o Bernarticích, kde také působila odbojová skupina. A já hned vzpomněla, že tam byla postřílena poslední den války ustupujícími Němci rodina jedné z našich prvních lékařek - Vlasty Kálalové – Di Lottiové, působící dlouhá léta v Bagdádu. Ona sama zázrakem přežila, zemřel však její manžel i její dvě děti. Její život popsala krásně Ilona Borská ve své knize Doktorka z Domu trubačů.

Padl na nás smutek a dojetí, a tak jsme rychle přešli do sekce Zázraky evoluce, kde byla úžasná zvířata včetně obří krakatice, slona i kostry plejtváka. Přítomným dětem se evidentně nejvíc líbilo prohánění jakéhosi většího červa zvaného mnohonožka ukazovátkem shora podzemními chodbičkami. Červík byl samozřejmě umělý.

Dále jsme prošli výstavou Slavní čeští skladatelé (Smetana,Dvořák, Janáček, Martinů), kde se dá přečíst vše o jejich životě a před touto výstavou je světelná místnost, kde ukázky z hudeb těchto skladatelů doprovázejí světelné efekty.

Nakonec jsme  ještě vyšlapali  schody do kupole  muzea, odkud  je krásný výhled na  Prahu a  zajímavě  pojatá  skleněná podlaha,  o které nás ujišťovali, že se nemusíme bát, že se s námi neproboří. Přesto jsem pro jistotu našlapovala jen velice zlehka.

Pro příště máme v plánu ještě výstavu v nové budově, a sice Když hvězdy září (známé slavné, ale i zapomenuté hvězdy českého divadla) a výstavu Okna do pravěku.

Pokud máte možnost, doporučuji, všechny výstavy stojí za to.

výstavy
Hodnocení:
(4.4 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...