Do předdůchodu by mohla
zamířit až jedna třetina lidí

Do předdůchodu by mohla
zamířit až jedna třetina lidí

15. 2. 2012

Takzvané předdůchody, které mají umožnit odchod do předčasné penze za lepších podmínek než nyní, by mohla pobírat v budoucnu až třetina lidí. Zavedeny budou již příští rok, stát i penzijní fondy se na to stačí včas připravit. V rozhovoru pro ČTK to potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. 

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní. Mají však penzi vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude.

Požádat o takzvaný předdůchod budou moci podle plánů vlády lidé, kteří budou mít v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění, naspořené prostředky. Ty by jim měli naspořit zaměstnavatelé. Odejít do nich budou lidé moci až pět let před dovršením zákonem daného věku.

Odhadnout, kolik lidí na předdůchod bude mít naspořeno a rozhodne se pro něj, je podle Drábka těžké. Může se to však týkat vysokého procenta zaměstnanců. „Můj osobní odhad je kolem jedné třetiny,“ řekl Drábek.

O zavedení předdůchodů bude jednat vláda s odbory a zaměstnavateli na zasedání tripartity 23. února. Jednotlivé strany jsou přitom rozštěpeny v názoru na to, kdo by na ně měl mít nárok. Vláda a část odborů je chce zpřístupnit pro všechny lidi, zaměstnavatelé a druhá část odborů pouze pro rizikové profese.

„Pro mě největším argumentem je, že pokud uděláme kategorie profesí, pro které to bude povolené, tak si tím připravujeme situaci nikdy nekončícího lobbingu,“ řekl Drábek.

Za rozšíření na další povolání by podle něj neustále lobbovaly další a další skupiny. Je proto lépe uzákonit předdůchody pro všechny a dále to nechat na kolektivním vyjednávání v jednotlivých podnicích.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.