Regulace činží končí, stát
zveřejnil mapy nájemného

Regulace činží končí, stát
zveřejnil mapy nájemného

1. 1. 2013

Od ledna v České republice končí regulace nájemného. Lidé si však mohou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj zjistit obvyklé ceny nájmů v jednotlivých obcích. Podle ministerstva tak doposud deformovaný trh od ledna postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného. V mapách nájemného lidé najdou informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců.

„Jedná se o takzvané cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro v dané oblasti či obci nejběžnější typ nájemního bytu,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Například ve Zlíně se tak podle informací ministerstva pohybuje nájemné bytu o velikosti 80 m2 v panelové stavbě mezi 7136 až 7736 korunami. V pražské oblasti číslo 2 (Vyšehrad, Vinohrady) se stejně velký byt průměrně pronajímá za 11 432 až 12 368 korun.

Nejde sice o ceny právně závazné a rozdíly také mohou vznikat podle kvalit konkrétních bytů, ale jsou vodítkem pro nájemní smlouvu s majitelem domu. „Od 1. ledna 2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého,“ dodala mluvčí.

nájemné
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...