Komentář Aleny Schillerové: Důchodce čeká chudé léto. Vláda by měla podpořit náš příspěvek 6000
Stínová ministryně financí Alena Schillerová. FOTO: Hnutí ANO

Komentář Aleny Schillerové: Důchodce čeká chudé léto. Vláda by měla podpořit náš příspěvek 6000

9. 6. 2022

Komerční článek - V podstatě na každé tiskové konferenci vládních stran slyšíme, jak vláda zvyšuje důchody, už ale jaksi zapomínají zmínit, že jim to nařizuje zákon. Jde o čistě zákonnou valorizaci.

Vláda mohla důchodcům přidat nad její rámec, tak jako to vždy dělala naše vláda, ale nedala nic. A v důsledku toho, je zákonné navýšení v době nejvyšší inflace za poslední tři dekády absolutně nedostatečné a o pomoci nemůže být řeč. Důchodci zdražování pocítí už nyní, čeká je chudé léto. Proto jsme navrhli mimořádný příspěvek 6000.

Jen na vysvětlenou. Nárok na mimořádnou valorizaci vzniká v případě překročení určité hranice spotřebitelských cen, a tato situace bohužel nastala už v úvodu tohoto roku. Inflace pro domácnosti důchodců dokonce podle Českého statistického úřadu převýšila míru růstu spotřebitelských cen domácností. To znamená, že průměrná domácnost důchodců je nárůstem cen zasažená více než ostatní domácnosti. V důsledku aktuálního nárůstu cen musí ze zákona dojít k navýšení důchodů. A já mohu jen říct – naštěstí. Když vidím neochotu současné vlády, jakkoliv pomoci, tak nepochybuji o tom, že by se vykašlali i na důchodce. S tím ale autoři toho zákona nemohli počítat. Ten nárůst stanovený zákonem by měl být v období rekordní inflace jen dolní hranicí navyšování. Problémem totiž není jenom samotný nárůst cen, zboží a služeb, ale také rychlost zdražování. Jinými slovy. Ta úprava funguje relativně dobře v období mírně zvýšené inflace. Teď ale máme inflaci dvoucifernou, a ta navíc stále dynamicky roste. V takovém případě bez další pomoci přestává plnit svůj účel a alespoň částečná pomoc k důchodcům přijde pozdě.  

Vlna zdražování totiž zasahuje peněženky důchodců již několik měsíců, raketově rostou energie, ceny potravin, služeb… zdražují prostě všechny složky našich životů. Navyšování důchodů, které proběhne v září, přitom reaguje na nárůst cen z počátku roku. A to je to podstatné. Inflace dál roste rekordním tempem a vláda odmítá dělat další opatření, kterými by pomohla lidem už nyní. Kupní síla důchodů se už výrazně snížila, šetří kde mohou, ale nestačí to. Důchody se jim ale zvýší až po prázdninách. Navíc nárůst cen energií ukrajuje všem důchodcům stejně, a to bez ohledu na výši jejich důchodů. Zvýšení platby za energie třeba o 500 Kč, se jinak dotkne důchodce, který žije sám a každý měsíc mu je vyplacena penze ve výši 15 tisíc a jinak dvou důchodců žijících společně, jejichž měsíční starobní důchod je v součtu třeba až 40 tisíc korun. A nutno říct, že i tato skupina seniorů už má dávno problémy. Právě proto jsme navrhli mimořádný plošný příspěvek ve výši 6000 Kč pro všechny důchodce, který by měl pomoci tu dobu překlenout.

Pro značnou část důchodců bude finančně komplikované zvládnout toto období. Náklady rostou, příjmy se nezvyšují. Odkud mají čerpat prostředky senioři, kteří mají důchod 14000 Kč nebo třeba nižší, kterým se jen zálohy na energie zvedly o stovky až tisíce korun?

Samotné zvyšování důchodů v mimořádném termínu nemá za úkol zlepšit finanční situaci důchodců, ale zachovat jejich stávající úroveň. Teď už je jasné, že s touto vládou se nepodaří ani to.

Někdo si přece jen mne ruce. Je to ministr financí Stanjura, kterému vysoké ceny vyhovují. Do státní kasy totiž přitéká oproti předpokladu mnohem více peněz z výběru daní. Navíc nárůst cen dle názoru budoucího guvernéra ČNB Aleše Michla, ale i dle šetření prognóz makroekonomického vývoje od Ministerstva financí ještě neskončil. Poslední meziměsíční nárůst spotřebitelských cen byl ve výši 1,8 %, a to za duben. Také v dubnu ale došlo dle údajů ČSÚ k růstu cen výrobců což většinou předznamenává, že se ceny koncovým spotřebitelům teprve budou zvyšovat. Je tedy zřejmé, že růst cen u koncových spotřebitelů nedosáhl svého vrcholu a domácnosti důchodců se budou muset vyrovnávat celé léto s vyššími cenami bez adekvátní náhrady. Sečteno, podtrženo, pomoc vlády je nulová a opět přichází neskutečně pozdě. Ministr Stanjura řekl, že vláda nenechá nikoho padnout na kolena. Možná má svým způsobem pravdu. S jeho přístupem totiž lidé padají rovnou na obličej.

 

Alena Schillerová, Hnutí ANO

 

 

 

penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.