Domov může léčit i škodit
Ilustrační foto: pixabay.com

Domov může léčit i škodit

1. 2. 2018

Už jste někdy přemýšleli, proč se v některém bytě cítíte dobře a v jiném ne? Proč se někde usíná skvěle a jinde to nejde? Útulno nezajistí nový nábytek ani drahé doplňky. Užitečnější je pár triků bytových designérů a architektů. Jsou důležité, protože byt může léčit, ale také způsobovat nemoci.

Nebojte se změny v bytě

Zamyslete se, co se dá doma změnit. Pokud někoho právě teď napadá, že nic, že je spokojený, není to dobře. Je to spíše znamení, že zpohodlněl, že jej nebaví vymýšlet něco nového. Taková malá bytová úprava může s naším životem udělat divy.

Stačí se začíst do zásad učení feng shui. To je založeno na tvrzení, že každým prostorem prochází energie. Ta by měla bytem volně proudit v určitých pásmech, ne narážet do věcí a už vůbec ne do lidí. To vysvětluje, proč by sedací souprava měla být v rohu místnosti a měla by mít tvar písmene L nebo U. V těch se obvykle cítíme lépe než v sedací soupravě umístěné zády ke dveřím či uprostřed místnosti. Je to, jako by pomyslný proud energie tekl přes nás, narážel do nás, sedačka mu brání v cestě. Kličkujeme v bytě? Vyhýbáme se nábytku, občas do něčeho vrazíme? Znamená to, že nábytek je špatně umístěný.

Další zásada se týká osvětlení. Všimli jste si, že se obvykle cítíte lépe v místnosti, kde je několik malých svítidel, než v té s jedním velkým osvětlením na stropě? Nejde jen o byty, stejně tak působí třeba kavárny, restaurace. Jedno ostré osvětlení způsobuje, že se cítíme nejistí, zranitelní, nervózní. Tři malé lampičky však udělají s pokojem i naší psychikou zázrak. Dbejme také na symetrii, ta v bytě vypadá vždy dobře. Dva noční stolky, dvě lampičky, zajímavé zátiší tvoří dvě stejné vázy, dva stejné kameny. Potíž je v tom, že řada lidí nad takovými fintami mávne rukou, ale pak se diví, proč je někde bolí hlava nebo se tam necítí dobře.

Ostré hrany a ležící pes

Pozor na ostré hrany. Vyznavači feng shui tvrdí, že bychom doma měli mít co nejméně ostrých hran. Stolky mají radši oválné. Když už hranaté, tak aspoň s hranami zaoblenými. Vedle skříní, televizorů či jiných hranatých předmětů umísťují vázy oblých tvarů či sochy vyvolávající dojem kulatosti. Nebo aspoň na skříňku či stolek s ostrými hranami položí oválnou míst plnou oblázků či jeden velký kulatý předmět.

Neméně důležitým pravidlem tvůrců příjemných interiérů je následující zásada. Všimněte si, kam si lehá pes. Mnozí sice toto pravidlo zpochybňují, jeho zastánci však tvrdí toto: Do nového nezařízeného bytu nebo bytu, u kterého se chystáme přestavět nábytek, se vyplatí, pozvat si někoho, kdo má psa. A pozorovat, kam si pejsek lehne. Několik vědeckých studií potvrdilo, že psi si vybírají z magnetických zón tu klidnější. Takže, kde je dobře psovi, mělo by být dobře i nám. Patří tam postel, sedačka, křeslo. Kočky nám naznačí to samé, jenže opačně. Rády se uvelebují v místech, kterými vedou geopatogenní zóny, tedy tam, kde se člověk zpravidla dobře necítí.

Pohromou pro psychiku jsou různé praskliny na stropech, stěnách, otlučené kusy nábytku, oloupané zdi. Podvědomě je vnímáme. Ruší nás, vyvolávají pocit, že byt je starý, opotřebovaný podobně jako my sami, kterým patří, kteří v něm žijeme. Vyznavači feng shui považují podobné vady přímo za nebezpečné, vedoucí k úzkostem až depresím.

A ta nejdůležitější zásada na závěr. Neobklopujme se ničím, co vyvolává smutek či nejistotu. Do bytu nepatří obrazy se smutnými motivy ani nic neosobního. Věci na zdech a dekorace by měly mít vztah k nám samotným. Příjemnější atmosféru určitě vytvoří koláž z fotek z dovolených v zajímavém rámu nebo fotografie našich předků než neosobní plakát s motivem květin z hobbymarketu, podobný jako mají všechny sousedky. Byt má být osobitý a jedinečný, protože jedinečný je přece i jeho majitel.

 

bydlení životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%