Tip na výlet: Maria Loreto ve Starém Hrozňatově
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet: Maria Loreto ve Starém Hrozňatově

21. 6. 2022

Všichni asi znají nebo při nejmenším slyšeli o Loretě na Pražském hradě. Zdaleka ne všichni vědí, že tato loreta není jediná a máme jich v České republice podstatně více. Jedna z nich se nachází v západních Čechách asi 9 km od Chebu, téměř na státní hranici s Německem.

Při pobytu ve Františkových lázních jsme se s kamarádkou do Starého Hrozňatova, kde se poutní areál Maria Loreto nachází, vydaly na výlet. 

Santa Casa - Svatá chýše, je původně domek v Nazaretu v Palestině, který obývala Panna Marie, kde jí archanděl Gabriel zvěstoval, že se stane Matkou Boží a byl zde vychován Ježíš. Po smrti Panny Marie se domek začal uctívat. Legenda praví, že ho andělé přenesli do italského Loreta, odtud také název Loreto. Výzkumy prokázaly, že domek, resp. to, co z něho zbylo, nechala do Itálie ve 13. století převézt rodina de Angeli a tam ho postavit. Později byla kolem domku zbudována bazilika a časem se začaly stavět podobné svaté chýše - lorety i jinde po Evropě. 

Vraťme se však k Maria Loreto ve Starém Hrozňatově. Areál s kaplí Panny Marie Loretánské byl vybudován ve 2. polovině 18. století chebskými jezuity u kostela sv. Ducha na návrší nad Starým Hrozňatovem. Kolem kaple jsou ambity se 4 nárožními kaplemi. Vede k němu dlouhá křížová cesta s původně 29 zastaveními.

Při našem příchodu ke vstupu se kamarádka podivila soše Panny Marie s Ježíškem nad portálem s dírami, které vypadaly jako po střelách. Bůh ví, jestli na ni nestříleli vojáci, povídám a než jsem stačila větu doříct, vyšel nám v ústrety jeden ze členů Spolku Maria Loreto v Chebu, kteří se starají o provoz areálu v návštěvnické sezóně. Moje slova potvrdil s tím, že soška se stala terčem zřejmě zábavy pro pohraničníky, střežící státní hranici. Poslední mše se tu konala v roce 1951 a po vysídlení německého obyvatelstva se místo ocitlo v nepřístupném hraničním pásmu. Postupem doby došlo k jeho devastaci a zarostl náletovým křovím. Byl už vydán i demoliční výměr, ale ke zbourání nakonec přece jen nedošlo.

Po roce 1989 se pomalu začalo s uvažováním o možné opravě. V roce 1992 založil místní rodák Ing. Anton Hart z Waldhausenu na druhé straně hranice Spolek pro obnovu a podporu Lorety a započalo se s jejím vzkříšením. 

Dobrá věc se podařila a od roku 2003 tu zajišťují členové spolku Maria Loreto v Chebu sezónní provoz pro návštěvníky. Vstupné se tu neplatí, k dispozici je pokladnička pro dobrovolné příspěvky, kam jsme s kamarádkou rády přispěly.

Plastiky v rohových kaplích ambitů i kaple křížů jsou dílem akad. sochaře Hatto Zeidlera z Heidelbergu. Velké obrazy ze života Panny Marie v ambitech zhotovil akad. malíř Jaroslav Šindelář z Plzně. Ač je tato výzdoba současná, dobře do celého areálu zapadá. Od roku 2008 je v kapli umístěna milostivá soška Panny Marie Loretánské z roku 1664, zrenovovaná nákladem paní Hermine Hard. Celý areál se stal místem smíření a Ing. Anton Hard obdržel za mimořádné zásluhy o záchranu místa a o utužování přátelské spolupráce čestné občanství města Chebu a papež Jan Pavel II. mu udělil rytířský řád sv. Silvestra.

Původní hřbitov navazující na poutní areál byl také zničen a nyní je přeměněn na meditační zahradu se sochami.

Já sice nejsem věřící, ale chovám úctu a obdiv k dílu našich předků. Při mých výletech tedy ráda navštěvuji nejen hrady a zámky, nýbrž i církevní památky. Jsou to pro mě místa ztišení a pokory, pokaždé se pomalu procházím, vzhlížím k výzdobě chrámů, zapálím svíčku, posadím se a chvíli rozjímám a vzpomínám na své blízké, kteří už mezi námi nejsou. Pokaždé mě taková návštěva naplní tichem a klidem a nejinak tomu bylo i ve Starém Hrozňatově. 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.