V Praze je blaze. Proběhlo velké srovnání kvality života. Jak je na tom váš kraj?
FOTO: Vlasta Ledlová

V Praze je blaze. Proběhlo velké srovnání kvality života. Jak je na tom váš kraj?

27. 6. 2022

Pokud jste muž a žijete v Praze, máte výrazně větší šanci, že se dožijete vyššího věku, než je obvyklé. Jedním z důvodů je, že máte vyšší vzdělání, vyšší mzdu a lepší přístup k lékařům a zubařům. Ano, i dostupnost zubaře je kritérium, podle kterého se hodnotí kvalita místa, v němž žijeme.

Každoročně probíhá velký výzkum s názvem Místo pro život, který srovnává kvalitu podmínek pro život v rámci České republiky. Posuzuje se podle spousty měřítek, ať už jde o životní prostředí, o možnosti vzdělávat a bavit se či o přístup k zdravotnickým a sociálním službám. Nejlépe z něj letos vyšla tradičně Praha. Dobře na tom jste také, pokud žijete na jižní Moravě nebo v kraji Karlovarském.

Výzkum přináší každoročně spoustu pozoruhodných údajů.

Jižní Morava se například drží na druhém místě mimo jiné proto, že tam ve srovnání s dalšími kraji dochází k nízkému počtu dopravních nehod, i proto, že tam bylo dokončeno více nových bytů. Karlovarsko je hodnoceno kladně například kvůli tomu, že je tam krásná příroda, konkrétně nejvyšší podíl plochy přírodních biotopů. Pokud mladá rodina žije na Karlovarsku, má vysokou šanci, že její dítě bude přijato do mateřské školky. A také jsou na Karlovarsku nejnižší rozdíly v platech mezi muži a ženami. Co někomu připadá nepodstatné, je pro jiného velmi důležité kritérium pro kvalitní život. Právě proto je průzkum zajímavý, protože toho zohledňuje hodně.

LIBEREC-11-550.JPG
                                                                                                                   Mělník. FOTO: Jiří Hudeček

 

Je jasné, že když se jedná o odpovědi starších lidí, je pro ně podstatný přístup ke zdravotnické péči a třeba dobrá dopravní obslužnost, zatímco mladí hodnotí místo pro život třeba právě podle počtu mateřských škol nebo možností jít se o víkendu kam bavit.

Takže, pokud jde někomu o to, aby žil v souladu s přírodou, nejlépe mu je na Karlovarsku na Liberecku. Pokud chce dělat kariéru, studovat a vydělávat, měl by k životu volit Hlavní město Prahu a kraj Královehradecký.

Hodnotila se i celková spokojenost. Poněkud těžko uchopitelné kritérium, prostě lidé měli vyjádřit, nakolik se cítí být šťastní, spokojení. Nejvíce jich je v krajích Jihočeském, Karlovarském a Středočeském. Pozor, Praha je hodnocená zvlášť, takže ji nemůžeme zaměňovat se Středočeským krajem. Což jaksi naznačuje fakt, že mnoho lidí v Praze pracuje, ale volný čas a rodinný život tráví v některé z obcí či měst v jejím okolí a vyhovuje jim právě to, že v rušném velkoměstě nežijí stále, ale jen do něj dojíždějí za prací či zábavou či nákupy.

Kdo má rád sport, bude mu dobře na Olomoucku, tam je největší počet sportovních klubů. Nejméně jich je naopak na Ústecku.

Když jde o zdravotnictví, nejlepší přístup k němu je v Praze, následují kraje Královehradecké a Olomoucký. Naopak, najít odborného lékaře či zubaře je nejtěžší na Karlovarsku. Tam je i nejmenší šance získat míst v domově či penzionu pro seniory nebo podobném zařízení. Naopak nejvíce zařízení sociálních služeb je na Vysočině.

 Po-cervene-v-Novem-Jicine.jpg
                                                                                                              Nový Jičín. FOTO: Anna Čípová

 

Muži žijí nejdéle v Praze, ovšem ženám se daří dožít nejvyššího věku na Vysočině.

Takže je vidět, že některé údaje se asi těžko logicky vysvětlují. Mezi ně patří například ten, že nejméně se stoná v Praze, ale nejvíce ve Zlínském kraji. Což je zvláštní, protože Zlínský kraj je tvořen převážně lesy, přírodou, takže by se očekávalo, že tam lidé budou zdravější.

Debaty o tom, kde je to lepší, jsou mezi lidmi časté a oblíbené. Každý rád srovnává, každý rád podlehne pocitu, že právě jeho vesnice, město, okres či kraj jsou nejlepší.

 

Celkové výsledky průzkumu Město pro život najdete pod článkem - soubor PDF si můžete stýhnout. Které místo považujete za nejlepší pro život vy? Kde to máte nejraději a proč, případně, kde byste chtěli žít, kdybyste měli možnost si vybrat?

 

 

 

 

 

bydlení Česká republika životní styl
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
Celkové výsledky 2022.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.