Centrum denní péče na Zbraslavi má přes léto volné kapacity
FOTO: Hedvika Šebková

Centrum denní péče na Zbraslavi má přes léto volné kapacity

3. 7. 2022

Centrum denních služeb Julie v Praze na Zbraslavi má ještě přes léto kapacity pro klienty po cévní mozkové příhodě nebo pacienty s neurodegenerativním onemocněním.

Mrtvice postihne každoročně v České republice takřka 30 tisíc lidí, přibližně 70 % pacientů se zcela zotaví, pokud je léčba zahájena do hodiny od vzniku příznaků. Pro pacienty, kteří se vracejí z nemocnic či zařízení poskytujících včasnou léčebnou rehabilitaci do domácí péče, je velmi důležité v co nejkratší době zahájit následnou rehabilitaci směřující k návratu do běžného života. Zde platí jednoduché – čím dříve je rehabilitace zahájena, tím větší je šance na úspěch.

Následnou péči o klienty po cévní mozkové příhodě nabízí i Centrum denních služeb, které je součástí Mezigeneračního centra Julie v Praze na Zbraslavi. Každému klientovi je dle jeho potřeb sestaven individuální terapeutický plán, na jehož základě pak do Julie dochází s frekvencí 1–4 dny v týdnu. Provoz Julie je od 7.30 do 13 hodin, klienti se většinou scházejí do 9 hodin a odcházejí po obědě, kdy jsou již unaveni. Následná rehabilitace zahrnuje individuální logopedickou péči, fyzioterapeutické cvičení, trénink paměti a kognitivních funkcí, trénink jemné motoriky, Feuersteinovu metodu instrumentálního obohacování rozvíjející dovednosti myslet a učit se a další aktivizační činnosti. Využívána je rovněž pulzní magnetoterapie pomocí přístroje Bemer, speciální masážní lehátko Ceragem a nová metoda pro zapojování obou hemisfér mozku – zrcadlová terapie.

Nejdůležitější je však pro klienty po cévní mozkové příhodě komunikace s lidmi, a to nejen s těmi, které postihlo stejné onemocnění. Mezigenerační centrum Julie staví zejména na individuálním přístupu ke klientovi. Každý pracovník, který je v přímé péči, přistupuje ke klientovi jako by to byl jeho vlastní člen rodiny. Snahou personálu je zejména to být lidem „nablízku“, umět je nejen aktivovat, pomáhat a pečovat o ně, ale třeba je i rozesmát, aby zažili chvíle štěstí a pohody, na které mohou rádi vzpomínat.

Julie1.jpg
                                                                                                                           FOTO: Hedvika Šebková

 

Julie poskytuje svou péči nejen pacientům po cévní mozkové příhodě, ale i klientům s Alzheimerem či Parkinsonem. Zde bohužel dochází i přes snahu personálu a péči k postupnému zhoršování stavu klientů. U péče o tyto klienty je důležitá zejména trpělivost, ochota naslouchat (třeba i něčemu, co se každodenně opakuje), ale i ochota jen „být“ s tímto člověkem v jeho zoufalství či úzkosti, kterou právě kvůli svému stavu prožívá.

Propojením centra denní péče a školky navazuje Julie na tradiční model rodiny s mezigeneračním soužitím, který navozuje vlídnou atmosféru sounáležitosti a kontinuity, přirozený respekt k lidskému životu i všem jeho etapám.

Více informací najdete zde: https://www.vjednomdome.cz/

Alzheimerova nemoc péče zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.