Se psem na túru? Proč ne, ale je dobré se na ni předem připravit
Ilustrační foto: Pixabay

Se psem na túru? Proč ne, ale je dobré se na ni předem připravit

9. 7. 2022

Vyrážíte na túru? Ale co s vaším chlupáčem? Zvládne pes náročný horský terén? Když se na túru pořádně připravíte, užijete si ji nejen vy, ale i čtyřnohý turista! Jak se správně vybavit do hor se psím parťákem, vám poradíme na následujících řádcích.

Plánovat se vyplatí
Naplánovat si trasu tak, aby ji všichni účastníci bez úhony zvládli, to je základ. I náročnější túra se dá zdolat, pokud jste patřičně připraveni a vybaveni. A pokud berete i svého čtyřnohého parťáka, platí to dvojnásob. V prvé řadě je při plánování trasy třeba brát ohled na terén. Příkré skalnaté kopce či exponované turistické trasy by nebyly pro pejska úplně ideální. Nesmíte zapomenout ani na fakt, že být celý den venku je pro psa mnohem větší aktivita než každodenní procházka, takže na to pamatujte a průběžně doplňujte psovi energii, aby túru úspěšně zvládl. Na začátek pejska vezměte na jednodenní výlet, a pokud s vámi zvládne držet tempo celý den, nic nebrání s chlupáčem příště vyrazit do hor na několikadenní túru.

hike-ga12c3017f_1920.jpg
                                                                                                                             Ilustrační foto: Pixabay

 

Vybavení jako základ úspěchu
Tekutiny. Na každou túru či větší výlet nezapomeňte sbalit dostatek tekutin. A to nejen pro vás, ale i pro psího parťáka. Ideální je pejska pořádně zavodnit už před cestou a pokračovat i v průběhu cesty. Vybavit byste se měli cestovní lahví a miskou, kterou můžete kdykoliv vytáhnout a použít. Pokud pejskovi dochází energie, je možné mu podávat energetickou pastu či prášek rozpustný ve vodě na bázi tuků či cukrů.

Botičky. Psí packy toho vydrží hodně, ale ne úplně všechno. A proto je dobré být připraven. Hory jsou nevyzpytatelné a i když si cestu pořádně naplánujete, můžete se ocitnout v místech, která jsou pro vašeho psího parťáka nebezpečná. Ostré kameny mohou psům poškodit tlapky a způsobit zranění. Abyste téhle situaci předešli, přibalte do batohu psí botičky, které v případě potřeby svému pejskovi nasadíte.

Lékárnička. Když ji máte, nic se nestane, ale jak ji jednou necháte doma, zaručeně se pes zraní, takže brát vždy s sebou. A co patří do takové psí lékárničky? „Gázové čtverce, obinadla a desinfekce jsou základ, ale neměli byste zapomenout ani na tupé nůžky, pinzetu, náplast, Fenistil kapky či peroxid vodíku,“ radí specialista z e-shopu spokojenypes.cz Tomáš Haškovec.

Antiparazitika. V přírodě je klíšťat pořád dost, proto se nějaká ochrana vždycky hodí, a pokud použijeme antiparazitikum s repelentním účinkem, bude mít pejsek pokoj i od otravného poletujícího hmyzu.

dog-g90c7d0111_1920.jpg
                                                                                                                            Ilustrační foto: Pixabay

 

Pozor na sluníčko
Rozpálené povrchy a přehřátí, to jsou nástrahy, které vás mohou během vaší cesty potkat. Proto plánujte cestu tak, aby co nejvíc vedla ve stínu, kde to bude pro pejska i pro vás příjemnější. Obzvlášť byste měli dávat pozor na nevětrané prostředí, aby se pejsek nepřehřál. Nikdy ho nenechávejte v rozpáleném autě, když jdete například nakoupit cestou na výlet.

Spolu a přesto volně
Ne všude můžete mít pejsky na volno. Pokud s vámi šlapou túru na vodítku, je pro ně ideální správně padnoucí postroj a odpružené vodítko s amortizérem. Pak je mnohem pohodlnější si připnout chlupáče k sedáku a mít volné ruce. V případě, kdy pejsek tahá, nám nezpůsobuje škub v ruce a máme naopak výborný pohon, který nás povzbudí k lepším výkonům.

Spaní ve volné přírodě
Naplánovali jste si větší dobrodružství a hodláte svou túru zpestřit nocí pod širým nebem? Pak je třeba myslet i na svého čtyřnohého parťáka. Je dobré, aby měl své místo, takže ideální je vzít s sebou lehkou deku či cestovní pelíšek. Starší a choulostiví psi budou rádi za teplo ve spacáku nebo v oblečku. Zejména psi nemocní na pohybový aparát uvítají trošku tepla, i když se vám zdá, že noci nejsou chladné. Vyrábí se i psí spacáky, takže můžete jeden pořídit také svému psímu parťákovi. Pro vaše klidné spaní je dobré psa zabezpečit, přivázat ke stromu či si s sebou vzít úvazový kolík.

Tak a teď už jen sbalit baťůžek, nezapomenout vzít svému chlupatému parťákovi cestovní láhev či skládací misku a hurá do hor! Zážitky čekají!

 

 

cestování pes turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.