Lidé, co si pozastavili
důchod, riskují penále

Lidé, co si pozastavili
důchod, riskují penále

3. 1. 2013

Pracující penzisté, kteří si ve snaze zajistit vyšší příjmy nechali na vlastní žádost přerušit výplatu důchodů, riskují doměření daně včetně penále.

Tisíce zaměstnaných důchodců se k tomuto kroku odhodlalo na sklonku loňského roku proto, aby se částečně vyhnuli placení daní. Nový zákon totiž stanovuje, že kdo pobírá k 1. lednu 2013 starobní důchod, nemůže si z daní odečíst obvyklou slevu 24 840 Kč. Na tu už není od letoška nárok. Lidé z tohoto důvodu žádali o přerušení výplaty penzí v první den nového roku, aby mohli toto nařízení obejít. Česká správa sociálního zabezpečení dostala ke konci roku 27 500 takových žádostí.

Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu uvedl, že těm, kdo si o přerušení výplat požádali jen z tohoto důvodu, to jen tak neprojde. Daňová správa totiž ve všech případech prověří, jak dlouho důchod pobírali, a lehce tak určí, jaký motiv mohli k přerušení mít. „Účelové obejití zákona s sebou nese rizika. Vyměřené penále nebude prominuto,“ dodal.

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo v prvních třech čtvrtletích roku 2011 v Česku 157 tisíc penzistů. Část z nich byla v předčasném důchodu. Důchodci tak představovali něco přes tři procenta všech pracujících. Za rok přibylo téměř 7000 seniorů, kteří pracovali.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...