Eva Urbanová vystoupí
opět ve Věci Makropulos

Eva Urbanová vystoupí
opět ve Věci Makropulos

4. 1. 2013

Kvůli enormnímu diváckému zájmu vrací Národní divadlo moravskoslezské na jeviště slavnou operu Leoše Janáčka. V hlavní roli Emilie Marty opět vystoupí první dáma české opery Eva Urbanová.

„Do Ostravy se vracím vždy ráda, vymýšlejí mi tady operní projekty, jak se říká, na tělo. Operu Věc Makropulos jsem si právě díky Ostravě a jejímu opernímu souboru doslova zamilovala, “ svěřuje se Eva Urbanová.

Po jejím boku se ve dvou hlavních rolích poprvé představí GianlucaZampieri (Albert Gregor) a Svatopluk Sem (Baron Jaroslav Prus). Dále se diváci mohou opět těšit na vynikajícího slovenského basistu Petera Mikuláše, který roli Advokáta dr. Kolenatého vytvořil už před několika lety rovněž na scéně Metropolitní opery v New Yorku. Dále účinkují například Jozef Kundlák (Solicitátor Vítek), AgnieszkaBochenek-Osiecka (Kristina) nebo Luciano Mastro (Janek Prus). Obě představení bude řídit hudební ředitel opery NDM Robert Jindra, který zve diváky už v pondělí 7. ledna v 18.00 hodin do Divadelního klubu Divadla Jiřího Myrona, kde za klubovým pianem přezpívá a představí slavnou operu včetně působivých detailů a mnoha zajímavostí. Večerem s názvem ROBERT JINDRA & VĚC MAKROPULOS provede diváky dramaturg opery NDM Daniel Jäger.

Libreto opery vytvořil sám Leoš Janáček úpravou stejnojmenné komedie o touze po nesmrtelnosti i strachu z ní od Karla Čapka z roku 1922. Skladatel zachoval základní děj a snažil se vcítit do ústřední role ženy, slavné zpěvačky Emilie Marty. Ta i přes svůj cynismus, nabytý během vlastního dlouhého života – žije již 337 let –touží po lásce a životním naplnění.

Premiéra opery Věc Makropulos v lednu loňského roku sklidila výjimečný úspěch a všechna tři představení byla beznadějně vyprodaná. Druhé provedení vysílal v přímém přenosu Český rozhlas 3 – Vltava.

Dvě exkluzivní koncertní provedení Věci Makropulos jsou na programu ve středu 9. ledna a v úterý 22. ledna vždy od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

kultura opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%