Tip na výlet: Za Ulrikou von Levetzow
Ulrika von Levetzow. FOTO: commons.wikimedia, volné dílo

Tip na výlet: Za Ulrikou von Levetzow

1. 8. 2022

Malebné městečko Třebívlice se nachází v Českém středohoří. První zmínka pochází z roku 1318. Barokní zámek byl zbořen a nahrazen zámkem klasicistním. V současné době zámek slouží jako škola pro děti.

Pod zámkem se nachází malé muzeum, věnované Ulrice von Levetzow. Malé, ale krásné.

Kromě mnoha zajímavostí jsou Třebívlice spojovány především s Ulrikou von Levetzow (1804 - 1899). Poslední láska německého básníka Johanna Wolfganga Goethe. Jemu bylo 72 let, jí 17. Požádal ji o ruku, ale byl odmítnut. Ulrika se již nikdy neprovdala, starala se o děti své předčasně zemřelé sestry Amélie. Byla to žena velice činorodá, zabývala se i mineralogií, do které ji kdysi zasvěcoval sám Goethe. Na svém panství v Třebívlicích byla lidmi velmi milována pro svoji laskavost a dobrotu. Ulrika se stala dobrodinkou celého Třebívlicka. Pomáhala, kde bylo třeba a nedělala rozdíly mezi Čechy a Němci. Na třebívlickém hřbitově odpočívají ve dvou samostatných hrobkách členové rodiny, včetně jí samé.

V nedalekých Třebenicích je muzeum českého granátu. Muzeum je umístěno v prostorách bývalého luteránského kostela. Přehled těžby a zpracování, nádherné sady šperků Ulriky von Levetzow. Je zde k vidění i třetí největší český granát vážící 2.642 g. Třebenicko - to je český granát, zřejmě nejznámější český minerál, přezdívá se mu také český drahokam.

Nad Třebenicemi jsem musela zastavit mezi slunečnicemi, obdivovala jsem výhledy a krásu květů. Když jsem se vrátila ke kolu, neměla jsem sluneční brýle a bez nich bych tu trasu nezvládla. Hledala, jsem, pátrala dole u stonků a když už jsem to pomalu vzdávala, uviděla jsem je. Visely na jedné slunečnici. Šťastná to chvíle nálezu. V Třebenicích v Čokolatérii už měli zavřeno, ale v restauraci ne, tak turek a jedno nealko pivo, to byla mana nebeská. Najela jsem skoro 60 km.

To byl tedy můj krásný výlet na kole tento týden. Jízda upravenými vesničkami, mezi zlatými poli, se stopami dávné historie na každém kroku. Tady člověk pochopí význam slova domov. Přijeďte, uvidíte a zamilujete si tento kraj.

cestování Do stovky 2022 města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.