O mužském a ženském mozku
Herečka, ale také vynálezkyně Hedy Lamarr. FOTO: commons.wikimedia, volné dílo

O mužském a ženském mozku

2. 8. 2022

Že mužský a ženský mozek fungují v obyčejném životě jinak, s tím máme asi každý své zkušenosti, i když renomovaní vědci tvrdí, že mozek je jen jeden a žádné rozdělení na mužský nebo ženský neexistuje.

Ženy ho sice v průměru mají menší, ale to ovšem nesvědčí o horší inteligenci či nějaké neschopnosti (tvrdí vědci, ne já !). Odlišné chování a role v určité společnosti totiž nevycházejí z rozdílů v mozkové stavbě, ale jsou výsledkem kultury dané jednotlivými společenstvími, ale i toho, že oba mozky fungují rozdílně. Asi je to tak dobře, aspoň se můžeme doplňovat či se hádat, byla by nuda, kdybychom mysleli všichni stejně.

Chci se dnes věnovat mozku ženskému, a to nejen proto, že bezpečně vím, že nejsem muž. A za druhé proto, že mužský mozek byl dostatečně a neustále chválen už od nepaměti a na nás ženy se jaksi zapomínalo. My byly totiž údajně odsouzeny od počátku věků jen k určitým činnostem v domácnosti a k starosti o děti a donedávna jsme neměly ani volební právo (mluvím teď o společnostech vyspělých). Dnes se připouští, že v dávné minulosti tomu ovšem tak nemuselo být, ženy se účastnily i lovů a bojů, čili rejstřík jejich činností byl pestřejší, než se doposavad myslelo a zdálo.

Jména mnohých žen, které byly třeba také vynálezkyněmi, se skoro ztratila v propadlišti věků, či většina z nich zůstala ve stínu mužů. Ale tyto ženy zasluhují náš největší obdiv a přestože jejich životy byly většinou složité, v mnoha případech nám ulehčily život svými praktickými a velice užitečnými vynálezy. Čili nebyli to povětšinou muži, kteří tyto práce nechtěli snad z lenosti vykonávat, a proto se vybičovali k vynálezům. Oni měli v minulosti dost své práce a myslím, že spoustě z nich bylo tenkrát šumafuk, jak se ženská nadře, neboť dřeli taky. Ne, ty vynálezy, které nám ženám tak usnadnily život, uskutečnily ve většině případů  ženy, aby si svou práci ulehčily. Pochopitelně mnoho dalších vynálezů přísluší mužům, já ovšem teď hovořím o vynálezech žen.

Kupodivu však nešlo jen o vynálezy týkající se domácích prací. Ženy stojí i za vynálezy daleko složitějšími, technickými a dokonce i válečnými. Namátkou:

Josephine Cochrane se zasloužila o vynález myčky na nádobí. Uvedena byla do Síně slávy národních vynálezů v r. 2006, skoro 100 let po své smrti!
Sarah Boone narodila se do otroctví v Severní Karolíně. Vynalezla moderní žehlící prkno.
Florence Parpart - vynálezkyně elektrické lednice a průmyslového zametacího stroje.
A jedna z nejpodivuhodnějších vynálezkyň - krásná holywoodská herečka a nadaná, chytrá ženská - Hedy Lamarr (původem z Vídně). Asi málokdo ví, že to ona studovala a podílela se kromě jiného na technologii bezdrátového přenosu a díky ní dnes můžeme třeba užívat WIFI!

Opravdu díky, Hedy, my u nás doma jsme na ni napojeni skoro pořád! Posmrtně byla Hedy uvedena do Síně slávy vynálezců až v roce 2014.

Vypadá to skoro, že pokud některá z žen v minulosti snad příliš vyčnívala, bylo její jméno téměř vymazáno z dějin vynálezectví a na první místa se vedrali muži. Chytré a vzdělané ženské byly i v hlubší minulosti, např. dcera básníka Lorda Byrona, Ada. Po ní byl pojmenován první programovací jazyk ADA. A co vynálezkyně ústředního topení Alice Parker a mnoho, mnoho dalších...kolik z nich bylo patřičně oceněno? Ve většině případů nedostaly za své vynálezy ani cent.

I my v naší zemi se můžeme pyšnit celou řadou vynikajících žen, které nezůstaly v přeneseném slova smyslu jen u výchovy dětí a „škopku“. Nemohu jmenovat žádnou, protože jich je tolik, a to ve všech oblastech, které byly dříve vyhrazeny jen a jen mužům, že by bylo nespravedlivé jmenovat jen některé.

Tak a teď očekávám vaše připomínky:

-  ty ženy „měly mužský mozek“ a ne že ne (na tom by něco mohlo být, a to díky hormonům při vývoji, ale i přídělu slušné inteligence)

-  přátelily se s nějakým mužem, který stojí v pozadí jejich vynálezů a možná, že mu vynález „ukradly“ (i na tom může něco být, některé z nich s muži spolupracovaly při vývoji svých vynálezů. To ovšem neznamená, že jim vynález ukradly, byla to prostě spolupráce, tak jako je tomu i dnes a některé vynálezy byly patentovány na jména obou tvůrců)

-  jsem zaujatá proti mužům a mermomocí vám chci vnutit představu, že ženské toho vynalezly víc a nechci připustit oblíbenou tézi „Dlouhé vlasy, krátký rozum.“ A když ještě k tomu mnohé z vynálezkyň byly fakt pohledné, no to je hrůza, no řekněte, ty přece nemohly nic vynalézt! 

 

Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...