Město znovuzrozené
Z archívu autorky článku

Město znovuzrozené

3. 8. 2022

Mám ráda své město, kde žiji. Byť je mi líto zbourání starého královského města Most, od dob totality je i v "novém" Mostě každým rokem lépe a naše město se tak stává turistickou atrakcí pro mnohé návštěvníky. 

Myslím, že nejvíce láká jezero Most. Je na místě, kde dříve bývalo královské historické město. Stejně tak hrad Hněvín, kde bych doporučila divadelní léto. Já letos viděla Noc na Karlštejně a byl to super zážitek. Navíc je tu krásný výhled na město. Pod hradem je jeskyně, o které ještě moc lidí neví a i tam je pěkný výhled. Vstup je tam na vlastní nebezpečí. 

Je tu i jezero Matylda, kde se koná závod dračích lodí, hipodrom, autodrom, přesunutý kostel, les Ressl s rybníkem, kde jsme se čtyřnohým parťákem Robinem téměř každý den, koupaliště mám raději přírodní pod Resslem, než aquadrom, 3D bludiště pro děti s rozhlednou i pro dospělé na vrchu Šibeník. Přiznám se, že původně se mi nelíbilo stavět právě zde, protože jsem toho názoru, že do zeleně, přírody stavby nepatří. Fakt ale je, že dětem se bludiště líbí a nějakou zábavu potřebují. 

Vedení města se snaží zpříjemnit život lidem, jsou tu zdarma koncerty, filmy. 

Máme tu i kus historie, kterou se podařilo zachránit ze zbouraného královského města. Např. morový sloup se sv. Annou z roku 1681, který vytvořil italský sochař Pietro de Toscana. Je tu kašna, původně renesanční z r. 1587, od Vincence Petrasche. Na kašně přibyla v r. 1729 socha lva s městským znakem od J. Dietze. Plastiky - sochy ad. Obnovená bronzová socha T. G. Masaryka. 

Před několika lety jsem namalovala suchým pastelem obraz starého Mostu. Tuším, že to je ulička na Tašenberk ke kostelu sv. Václava a brána ke komendě. Když jsem ho před lety vyzvedávala z provozovny, kde jsem ho nechala zarámovat, paní, která mě potkala poznala, že je to královské město Most. Stejně tak se obraz líbil sousedce. A na Twitteru mě příjemně překvapil pan A. Cetkovský, který k obrazu napsal:

"Moc pěkné. Umíte malovat velice hezky a s citem. Tohle je dle mého UMĚNÍ. Řemeslně to máte zvládnuté a je tam i ta "duše". Perfektní."

Tak to je tedy poklona, díky za ni. Nejsem žádný malíř, ale obraz mi dělá radost. 

Někteří lidé se dosud nevyrovnali s tím, že starý Most byl zbourán. Most patřil k nejkrásnějším českým městům, více gotických památek měla jen Praha. Ze starého města, které nebylo plánovitě zvelebováno, aby mohlo padnout, bylo vystěhováno 4258 rodin. Mezi ně patřila i má babička, matka mého otce.

My, co jsme se tam narodili a poznali toto historické město moc dobře víme, že se to nemělo stát. Ani já nestačila toto město prozkoumat a více poznat. Jak by mě dnes bavilo, poznávat starobylé uličky, dotknout se historie. Nebylo nám to dopřáno. Jsou jednotlivci, co tak zanevřeli na nový Most, že by tu nemohli žít. Ale za zbourané historické město nemůže to současné, to dopustil minulý režim. Královské město nechali záměrně chátrat a pak ho srovnali se zemí. A jakkoli je to bolestné a neodpustitelné, už to nelze napravit.

Ale myslím, že není až tak důležité, kde je náš domov, ale jaký prožíváme život. Zda máme možnost být s rodinou. Dříve jsem si přála pracovat a žít v Praze. Dnes jsem ale ráda, že to nevyšlo. Mohla jsem tak být nablízku rodičům, hlavně mamince a trávit s nimi dost času. Mnozí, co žijí daleko od rodičů s nimi tráví daleko méně chvil. Jsem ráda, že to nebyl můj případ. Jen mi je líto, že oba odešli tragicky a příliš brzy. S maminkou to byl hezký život a to je důležité. Ale mrzí mě, že mi táta nevyprávěl o starém Mostě, třeba o jeho dětství, když se tam narodil. Dnes bych měla hodně otázek. 

Žiji v cihlové zástavbě, kde je dostatek zeleně, stromů a přitom to mám blízko do centra. Mj. mám za domem strom Krušných hor - jeřabinu. Dříve mě lákala Praha, ale dnes je mi lépe zde. Jediné místo, kde by se mi líbilo více je Šumava a její hory. Ale v mém věku už mě stěhování neláká, maximálně dovolená. Ostatně vždy, kdy jsem se vracela z cest, jsem zahlédla již v dálce hrad Hněvín a to jsem věděla, že jsem doma. 

Tak budete-li mít cestu kolem, přijeďte se podívat. 

Přidám ještě 2 videa do rubriky videí, ale to až po zveřejnění článku, aby to bylo aktuální, protože jsem si všimla, že pan Vrba neustále vkládá videa a dost ubírá prostor ostatním, je ale otázka, zda jeho videa vůbec někdo sleduje... Někdy méně je více. 

 

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...