V Horní Pěně je možné adoptovat lva
Horní pěna: Obecní kámen. FOTO - J. Vargová

V Horní Pěně je možné adoptovat lva

17. 4. 2023

Existuje-li Dolní Lhota, určitě někde poblíž najdeme Lhotu Horní. Podobné je to asi pět kilometrů od Jindřichova Hradce směrem na Novou Bystřici. S tím rozdílem, že tady najdeme Dolní Pěnu a Horní Pěnu.

Každá z obou obcí je něčím zajímavá. Zatímco v Dolní Pěně najdeme unikátní jilmové Obludiště (labyrint se šesti dřevěnými obludami - https://www.i60.cz/clanek/detail/30989/tip-na-vylet-obludiste-v-dolni-pene), o pár kilometrů dál v Horní Pěně se nachází zoologická zahrada. Svojí rozlohou sice nemůže soutěžit například s tou v Praze, nebo v Liberci, výběrem zvířat a příjemným prostředím všechno dohání.

Horní Pěna si zaslouží kromě ZOO i krátkou procházku nejen centrem s kostelem sv. Michaela, vyplatí se také se projít po blízkém okolí. V  zahrádkách budeme obdivovat pestré květy, ozdobená jízdní kola, nezvyklé květináče, klasický kříž a obecní kámen. (Pro milovníky geocachingu - odlovíte zde několik jednoduchých kešek.) Nicméně návštěvníci Horní Pěny míří hlavně do ZOO.

Na Hrádečku, tak se ZOO jmenuje. Jde o soukromou zoologickou zahradu, která má licenci od roku 2016. Zvířata postupně přibývala, počty se zvyšovaly, až se dostaly na více než 200 druhů. Obdivovat můžete majestání lvy, velbloudy, pštrosy, vlky, mnoho druhů papoušků, tetřevy, plazy a další zvířata. Příjemné prostředí s množstvím laviček a nezbytným občerstvením nabízí nejen nové poznaky, ale také možnost odpočinku a odreagování se od všedních starostí. 

Protože někteří návštěvníci zoologických zahrad zapomínají, jak se zde mají chovat, ve zdejším areálu jim to přípomínají cedule s vysvětlením v grafické podobě určené nejen dospělým, ale i dětem. Že se jedná o bezpečnostní prvky, je zřejmé na první pohled.

Co by to bylo za ZOO, kdyby nebylo možné některé ze zvířat adoptovat. Je to zjednodušeně velmi jednoduché: zájemce vyplní darovací smlouvu, zaplatí a dostane adopční listinu. Například za hezkou žabku pralesničku azurovou zaplatíte 600 Kč na rok, ale máte-li zájem přispívat na lva, tak to bude ročně stát 10 000 korun. Důkaz o štědrosti se jménem bude rok viset u zvoleného zvířete. Adoptivní osoba získá některé výhody včetně možnosti jedenkrát ročně se s adoptivním zvířetem setkat. Do lvího výběhu se možná hned tak někdo nepožene, ale třeba někoho zláká pohladit si kajmana, lamu nebo pumu. 

                                           Zvědavý  

                                                     

V areálu zoologické zahrady se dá strávit velmi příjemný den. Provozovatelé nezapomínají na děti i na ty, kteří si chtějí odnést něco na památku. Na výběr zde mají  hrnky, záložky, klíčenky, bločky, ale také nástěnné hodiny a mnoho dalších zajímavých produktů. Většina rodičů tak využije příležitost svému potomokovi udělat radost, zakoupený suvenýr pak doma využít k zopakování si toho, o čem se dítě v zoo dozvědělo.  Kdyby existoval projekt s názvem: Všichni jste zde vítáni, tato ZOO by svojí přívětivostí a atmosférou byla jednou z prvních institucí, která by nálepku získala.            

 

 Zdroj:

https://zoonahradecku.cz/

 

cestování města a obce ZOO
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.