Atentát na Aloise Rašína
spáchal zmatený proletář

Atentát na Aloise Rašína
spáchal zmatený proletář

4. 1. 2013

Atentát na významného právníka, národohospodáře a publicistu Aloise Rašína byl spáchán přesně před devadesáti lety: 5. ledna 1923. Muž, jenž se jako ministr financí zasloužil o stabilitu měny samostatného Československa, utrpěl při útoku vážné zranění, jemuž po více než měsíci podlehl.

Pachatelem atentátu byl tehdy sotva dvacetiletý Josef Šoupal. Na ministra Rašína vystřelil z revolveru ve chvíli, kdy politik vycházel ze svého bytu v Žitné ulici. Šoupal se po činu pokusil utéct, byl však zadržen. Po svém zatčení prohlásil, že svým činem chtěl prospět proletariátu.

Kulka, kterou na Rašína vystřelil, uvízla politikovi v páteři a poranila mu míchu. Přes veškerou snahu lékařů 18. února Alois Rašín zemřel. Jeho smrt urychlila přijetí zákona na ochranu republiky, který vládě udělil pravomoc ke zpřísnění trestů za rozvracení republiky.

Pomatený atentátník Šoupal byl pouhé čtyři měsíce po spáchání činu odsouzen k osmnácti letům těžkého žaláře. Vyměřený trest si odpykal v Kartouzích u Jičína.

Alois Rašín však nebyl jediným prvorepublikovým politikem, na něhož byl spáchán atentát. Počátkem ledna 1919 vystřelil levicově orientovaný Alois Šťastný na tehdejšího předsedu vlády Karla Kramáře. Střela jej zasáhla do hrudi v místech, kde nosil peněženku a pouzdro na cvikr. Definitivně se zastavila ale až o kovovou přezku šlí, která tak Kramářovi nejspíš zachránila život.

atentát Československo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.