Pozvánka č. 2: Žernosecké jezero
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Pozvánka č. 2: Žernosecké jezero

12. 8. 2022

O Inspiračním parku jsem už napsala. Další část pondělního výletu bylo Žernosecké jezero. Park je umístěn na březích tohoto jezera, a protože to k němu není daleko, rozhodli jsme se, že se tam také podíváme. Ono vlastně patří k obci Píšťany, takže je Žernosecké i Píšťanské, pod tím ho známe z dřívějška. Poprvé jsme tam byli, když byla dcera mladší, dvakrát jsme tam byli v zimě bruslit. To už je taky pár let, tehdy ještě byla v zimě zima a sníh.

Pár údajů o této velké vodní ploše. Jezero má rozlohu 100 ha a nachází se téměř pod kopcem Radobýl nedaleko Litoměřic. Vzniklo zatopením bývalé pískovny po ukončení těžby v 50. a 60. letech průsakem vody z Labe. Má přibližně tvar pětiúhelníku a jsou na něm 3 malé ostrovy. Jezero slouží jako rekreační plocha, nechybí tam hotel a docela velká marína. Písčitá pláž se nachází dál v obci Píšťany, kde je možné stanovat, byli tam k vidění i karavany a mobilheimy. Bližší info najdete na webu.

Z ptactva jsme viděli jen kačenky, které se evidentně nebály lidí. Vyzkoušela si to i vnučka, když se šla podívat k vodě. Překvapilo nás, kolik tam bylo rekreantů. Smutný byl pohled na hladinu, která byla sice modrá odrazem oblohy, ale jinak se tam usídlily sinice, takže skutečná barva vody byla zelená. Cedule se zákazem koupání tam nechyběla. Je vidět, že sucho dává tomuto jezeru docela zabrat. Projížďka na šlapadle, nebo na loďce nemusí být ale vůbec k zahození.

Pár fotek jsem tam samozřejmě nafotila, tak vás zvu na jeden z ostrovů, ze kterého se dalo trochu fotit. Pokud se budete vyskytovat někde poblíž, procházka kolem jezera není vůbec špatná. Je to další moc hezká část naší malé země.

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.