Prodáváte auto a chcete pověřit děti jeho přepisem? Ukážeme vám, na co vždycky pamatovat
FOTO: Shutterstock

Prodáváte auto a chcete pověřit děti jeho přepisem? Ukážeme vám, na co vždycky pamatovat

11. 8. 2022

Prodej auta nebyl nikdy tak snadný jako dnes. Stačí dát inzerát online (takže nemusíte ani na poštu), počkat si na zájemce, nechat je projet si s vámi zkušební jízdy a vybrat adepta, který je buď působí, že se bude o auto skvěle starat, nebo nabídl nejvyšší cenu.

Dneska už ani nemusíte chodit na úřad, abyste auto přepsali. Podívejme se, co potřebujete k úspěšnému přepisu vozu v momentě, kdy jej za vás půjdou vyřídit vaše děti nebo někdo z vašich známých.

Proč je nutné udělat přepis vozidla na nového majitele?

Je to celkem snadné. Majitel vozu, který je v registru vozidel veden, za auto také zodpovídá. Takže pokud by nový majitel dostával pokuty, například za neuzavření povinného ručení, chodily by na adresu toho, kdo je zapsán v registru - nikoliv skutečného nového majitele. Navíc je povinnost provést přepis vozu do 10 dní od prodeje vozu stanovena formou zákona. Kdo ji nedodrží, vystavuje se pokutě ve výši až 50 000 Kč.

Kdo má povinnost přepsat vůz na nového majitele - prodávající nebo kupující?

Veškerá odpovědnost leží v tomto případě na bedrech prodávajícího. Ale kupující má povinnost v tomto ohledu spolupracovat. Například poskytnout prodávajícímu plnou moc pro přepis vozu v registru právě na kupujícího.

Nikdy nenechávejte přepis vozu na kupujícím. Jemu v případě nedodržení desetidenní lhůty vlastně nic nehrozí, všechny sankce by šly za vámi jako za prodávajícím! Přepis vozu proto vždy provádějte vy jako prodejce auta.

Do kdy musí být vozidlo přepsané?

Už jsme uvedli, že stát nastavil pro přepis vozu lhůtu v délce deseti dní. Proto se vyplatí připravit se na prodej vozu předem, aby vás zbytečně nezdržovalo ostatní „papírování“. Zejména pokud je kupující ze vzdálenější oblasti a pro vůz si pojede, je vhodné mít vše připraveno - a na úřad jet třeba hned v den prodeje a kupujícího vzít s sebou.

Na který úřad je potřeba zajít, aby se auto přeregistrovalo na jeho kupce?

Když už jsme u úřadu, podívejme se, na který se vlastně vydat. Dneska už není nutné jezdit nikam daleko, i když prodáváte auto mimo místo svého trvalého bydliště (třeba jste ho měli nějakou dobu zaparkované na vzdálenější chalupě, nebo s ním jezdil někdo z příbuzenstva na opačné straně republiky).

Přepis vlastnictví vozu dokáže totiž v registru vozidel udělat kterýkoliv úřad s rozšířenou působností. Na trvalou adresu přepisujících se přitom vůbec nehledí. A co je úřad s rozšířenou působností? Ten, který umí vyřídit pas nebo občanku. Zde najdete seznam všech úřadů, na kterých lze přeregistraci auta vyřídit.

Naplánujte si evidenční prohlídku a návštěvu pošty nebo úřadu pro ověření plné moci

Jakmile se přepisuje auto ojeté, je nutné nechat mu udělat takzvanou evidenční kontrolu. Kde? Na stejných místech, kde dělají i STK. Abyste mohli vůz přepsat na nového majitele, nesmí být evidenční kontrola starší než 14 dní. Vůz může na evidenční kontrolu zavézt kdokoliv, koho o to požádáte, není nutné, aby s ním jel jeho majitel - je to stejné jako v případě STK.

Pokud budete nechávat převést auto na kupujícího prostřednictvím někoho z vašeho okolí, protože se vám na úřad nechce, nebo jej máte z ruky, musíte předem sepsat plnou moc k přepisu vozidla a hlavně na ni obstarat úředně ověřený podpis. Ten vám ověří na každé poště nebo obecním úřadu, netřeba cestovat do města.

Zde najdete podrobný návod jak se má plná moc k přepisu vozidla zařídit - včetně vzoru, který si odsud snadno stáhnete, vytisknete a pak jen doplníte údaji vašimi a té osoby, které plnou moc k přepisu dáváte. Podepisovat byste se měli až před tou osobou, která bude podpis ověřovat.

Co bude potřeba mít pro přepis vozu s sebou?

Vedle plné moci od kupujícího a případně i vaší plné moci, pokud přepis půjde zařídit někdo jiný než vy jako prodávající vozu, budete muset připravit následující dokumenty a doklady:

Tip: Je vhodné, aby bylo prodávané auto i správně vybaveno. Podívejte se, jaká je povinná výbava vozu v roce 2022.

Kolik stojí přepis auta a kdo hradí tento poplatek?

Samotný přepis vozu je aktuálně zpoplatněn částkou 800 Kč. Hradí jej buď prodávající - anebo ten, na kom se dohodnete v kupní smlouvě. Klidně může být součástí ceny prodávaného vozu. Pokud se převádí starší auto, je nutné počítat s tím, že bude podléhat ekologické dani - ta se platí také hned při přepisu vozu. Jestliže jste „ekodaň“ platili již vy coby kupujícího tohoto vozu od dřívějšího majitele, už se znova hradit nebude.

Jak probíhá přepis auta a jak dlouho to trvá?

Jde v podstatě jen o formalitu, která na úřadě trvá několik minut. Přepis bude aktivní ihned po té, co s úředníkem celé jednání ukončíte. Pokud se na úřad objednáte přes internet, může vás (nebo vašeho zástupce) stát tahle operace opravdu jen něco málo přes deset minut.

auta
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.