Výlet na Zlatý vrch
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Výlet na Zlatý vrch

19. 8. 2022

Že jste o něm nikdy neslyšeli? Já také ne, až když nám o tom řekla dcera. Je to prý moc hezké a zajímavé místo. A tak jsme se domluvili, že se tam pojedeme podívat, až bude mít volno, což bylo v pondělí 15.8.22. Když jsme ráno vstali, počasí venku bylo všelijaké. Vypadalo to spíš na déšť, ale zase na druhou stranu nám nebude horko. Zavolala jsem tedy dceři, že pojedeme a tak, když dorazila z Dolánek, jsme vybaveni vším potřebným vyrazili směr Zlatý vrch.

Jen pár základních info. Oni jsou ty vrchy vlastně dva. Jedná se o čedičové skály, které původně sloužily jako lomy. Jeden je Zlatý vrch a druhý je Stříbrný vrch. Nacházejí se v Lužických horách nedaleko České Kamenice v obci Líska. Zlatý vrch tvoří tzv. varhany, které jsou větší než Panská skála. Jsou Národní přírodní památkou a jsou opravdu impozantní. Veškeré informace jsou dostupné na Wikipedii. Návštěvu této lokality vřele doporučuji, je na co se dívat.

Součástí našeho výletu byla ještě rozhledna na vrchu Studenec. Vadou na kráse se ovšem stalo počasí. Zatím co my jsme se procházeli ve stínu lesa kolem obou vrchů,  slunce si hezky prorazilo stínící oblaka a nastalo vedro. Cesta k rozhledně vedla po loukách, takže když jsem splavená dorazila za dcerou do stínu lesa k cestě vedoucí do kopce a na rozhlednu, koupající se ve vlastním potu, zavelela jsem k ústupu a ukončení této anabáze. Ještě jsme si popovídaly s jinými turistkami, které šly před námi a také odpočívaly, ukázaly jim Zlatý vrch a vydaly se k autu, kde na nás čekal manžel s pejskem. Cestou domů jsme se zastavili ještě na oběd v Děčíně v restauraci Nautilus. Pokud se v těchto místech někdy vyskytnete, tuto restauraci vřele doporučuji, je opravdu moc hezká, zkratka jako Verneův Nautilus.

Pojďte se s nám projít další krásnou částí naší malé země a přeji všem hezký zbytek léta.

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.