Co poškozuje ledviny?
Kouření, sůl i přejídání

Co poškozuje ledviny?
Kouření, sůl i přejídání

6. 1. 2013

Když ledviny nebolí, jsou zdravé – tak zní jeden velký mýtus. Přitom kouření, sůl, přejídání a léky proti bolesti ledvinám škodí, ale řada lidí si to neuvědomuje.

Chronicky poškozené ledviny má každý desátý dospělý v Česku. Ledviny opravdu většinou nebolí, třetina pacientů se dozví o své nemoci, až když musejí nastoupit na dialýzu. Mezi projevy onemocnění ledvin patří krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak a časté noční močení.

„Většinu onemocnění ledvin zpočátku neprovází bolest a nemají výrazné projevy. Neobvyklé snížení odcházející moči je až u nejvážnějších poškození ledvin. I lidé, kteří již docházejí na dialýzu, mohou močit zdánlivě normálně,“ říká primář Martin Havrda z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dalším omylem je podle primáře to, že ledviny potřebují pro správnou funkci hodně tekutin. Zdravý člověk by měl denně vypít dva až tři litry, pacient s nemocnými ledvinami by množství měl probrat s lékařem.

„Zvýšený příjem tekutin je užitečný jen u opakujících se infekcí močových cest a močových kamenů. Nebezpečný může být u diabetiků, jejich poškozené ledviny často nedokážou přebytečnou vodu vyloučit, převodnění se projeví otoky nebo dušností,“ uvádí primář.

Kouření poškozuje cévy v celém těle, ledviny jsou přitom systém složitých a specializovaných krevních cév. „Proto platí, že co škodí cévám, škodí i ledvinám,“ tvrdí lékař s tím, že u kuřáků je mnohem vyšší riziko, že budou potřebovat dialýzu.

Omylem je i to, že kila navíc nepoškozují ledviny. U řady nemocných je selhávání ledvin způsobeno právě přetížením z nadměrné obezity. Ledviny přetěžuje nadbytek masa a uzenin. Pacienti, kteří mají další choroby, jako vysoký tlak nebo cukrovku, by po poradě s lékařem měli upravit jídelníček, vyřadit třeba sůl, cukr či potraviny s velkým obsahem bílkovin.

Pro zdravé ledviny primář radí vyloučit kouření, nadměrné solení i přejídání a mít pravidelný pohyb, nejdostupnější je chůze.

 

Ledviny a vy

co škodí:

co prospívá:

kouření

zdravá strava

tučná jídla a cukr

střídmá konzumace masa

vysoký krevní tlak

přiměřený pitný režim

málo pohybu

dostatek pohybu

určité proti bolesti

preventivní prohlídky

ledviny životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...