Pronájmy rekreačních objektů krize neohrozí, tvrdí Petr Fix, majitel zprostředkovatelského portálu
FOTO: Poskytnuto portálem cs-chalupy.cz

Pronájmy rekreačních objektů krize neohrozí, tvrdí Petr Fix, majitel zprostředkovatelského portálu

3. 9. 2022

O pronájem rekreačních chat a chalup bude zájem i po výrazném zvýšení cen energií. "Přežili jsme ekonomickou krizi v letech 2007 - 2008, ale i dva roky s covidem. Pronájem chat a chalup je český fenomén, který nezlomí ani současná krize," je přesvědčen Petr Fix z portálu cs-chalupy.cz.

Provozujete jeden z největších serverů, který zprostředkovává pronájmy chat a chalup. Jak se v tomto oboru nyní podniká? Předpokládám, že poslední dva roky byly díky koronaviru jiné, než předchozí léta...
Chaty a chalupy pronajímáme více než 25 let. Jsme rodinná firma s tradicí, která začala podnikání pronájmem vlastní roubenky, památkově chráněného objektu, zrekonstruovaného do podoby původního zemědělského stavení. Dnes aktivně spolupracujeme s několika tisíci majiteli objektů a příjemný rekreační pobyt jsme zajistili více než jednomu milionu klientů v Česku i na Slovensku. Pronájem chat a chalup je trvale český fenomén. Češi mají rádi pohodlí, ale přesto rádi tráví svou dovolenou v přírodě. Poslední roky v koronaviru byly obtížné pro všechny. Chaty a chalupy však až na relativně krátké období, kdy se nesmělo cestovat ani mezi okresy, fungovaly nakonec i v této těžké době relativně dobře. Nakonec zvítězil i zde spíše selský rozum a razilo se heslo, že je lépe rodině v přírodě na chalupě, kde nemá tolik sociálních kontaktů, než když se pohybuje ve městě, v paneláku, v městské hromadné dopravě.

Všichni podnikatelé v domácím cestovním ruchu doufali, že letošní prázdniny jim po dvou covidových letech zvýší tržby, ale nestalo se. Většina Čechů odletěla k moři. Je to i vaše zkušenost?
Zaznamenali jsme z médií i různých analýz, že nejvíce byly odlivem tuzemské klientely ovlivněny restaurace (někde pokles až o 50 %), hotely a penziony (někde pokles až o 30 - 40 %). Za hlavní příčinu považujeme snahu po koronavirovém půstu vycestovat k moři, ale v neposlední řadě i významně rostoucí inflaci. A na toto má právě segment pronájmu chat a chalup dlouhodobě lék. Zažili jsme finanční krizi v letech 2007 až 2008 a paradoxně i tehdy jsme nezaznamenali pokles zájmu ze strany klientů. Právě v tomto období a těsně po něm se významně zvýšil hlavně počet majitelů, kteří své objekty k pronájmu nabídli. V čem náš lék spočívá? Je to jednoduché, chalupu si obvykle pronajmou 2 až 3 rodiny nebo velká skupina přátel (rodiny s dětmi, turisté, cyklisté, rybáři apod.). Platí se obvykle v hlavní sezóně za celotýdenní pobyty, kdy na osobu vyjde ubytování na cca 300 - 400 Kč za noc u průměrně velké a slušně vybavené chalupy. Vařit si tito klienti mohou stejně jako doma, tedy sami, protože v každé chatě nebo chalupě je obvykle plně vybavená kuchyně. Ušetří tedy za obědy a večeře v restauracích. Navíc si večer příjemně posedí u ohýnku u chalupy a přes den podnikají výlety do okolí a do přírody. V tom se právě odlišujeme od hotelů a penzionů. V letošním roce jsme zaznamenali na našem portálu cca stejný zájem o pobyty jako v předchozím roce, nebo jako v roce 2019, který byl poslední předcovidový.

O jaké chaty a chalupy je největší zájem, jsou to asi nemovitosti na horách či v jižních Čechách, je to tak?
Největší zájem je o kvalitní chaty a chalupy, které mají například venkovní bazén, vnitřní bazén, koupací jezírko, saunu, koupací sud nebo vířivku. To jsou ty hlavní tipy na báječnou dovolenou. Co se týká atraktivity, tak nejvyhledávanější jsou lokality jižní Čechy, jižní Morava, Český ráj, Krkonoše a Jizerské hory. Specifikum třeba na silvestrovské a zimní pobyty pak tvoří právě chalupy na horách a u lyžařských vleků.

2.jpg

 

Jak moc vaše služby využívají senioři?
Senioři naše pobyty využívají významnou měrou. Klasický je model rodiny, která si pronajme pobyt na chalupě pro 10 až 16 osob a sejdou se tam rodiče, děti a vnoučata. Sami takto s rodinou, dětmi a našimi 4 vnoučátky jezdíme každoročně. Jezdíme pokaždé jinam a sám objekty vždy z naší nabídky vybírám. Je mi 55 let, jsem dědečkem, a tedy se již mezi seniory hrdě hlásím! Samostatné skupiny seniorů jezdí často i na mimosezónní víkendové pobyty, často za turistikou v okolí daného objektu.

Předpokládám, že senioři jsou i ti, kteří své nemovitosti pronajímají. Je to pro ně zajímavý příjem?
Ano, rozhodně je to zajímavý přivýdělek. Na své chalupě si mohou všichni vyblokovat termíny pro vlastní dovolenou a údržbu své chalupy. Ostatní termíny dají jako volné do nabídky a tyto komerčně pronajmou. Drtivá většina majitelů pronajímá právě tímto způsobem a příjmy z pronájmu tak hradí náklady na celoroční provoz objektu. Je to fajn a rozhodně to funguje.

Kolik vlastně máte v nabídce nemovitostí?
Každý den u nás majitelé registrují nové objekty. Aktuálně máme v nabídce přes 5000 objektů. Samozřejmě je zde také i nějaký odliv, někdo se rozhodne s pronájmem skončit, někde je třeba bohužel úmrtí v rodině, a tak se rodina rozhodne objekt prodat..

Prozradíte, jaká je vaše provize od pronajímatelů?
U nás majitelé objektů ani klienti neplatí žádné provize ze zrealizovaných pobytů. Komunikace probíhá výhradně napřímo mezi klientem a majitelem (pronajímatelem) objektu. Majitelé platí pouze 1x ročně poplatek za inzertní prezentaci své chalupy na našem webu cs-chalupy.cz. Máme pro všechny majitele, kteří začínají, férovou nabídku, a to 100% garance návratnosti peněz. Pokud během spolupráce hned v prvním roce nebudou mít klienty od nás a násobně se jim tak nevrátí mimořádně nízký vstupní poplatek, mají nárok na bezplatné prodloužení prezentace na další období tak, aby se jim investice vrátila. Prezentovat u nás se tak vždy a všem vyplatí.

Pronájmy se od podzimu asi hodně prodraží kvůli enormnímu růstu cen energií. Myslíte, že budou mít lidé o chaty a chalupy vůbec zájem?
Energie dosud netvořily nijak významnou část ceny za tuzemský pobyt na chalupách. Zejména v létě, kdy se používá elektřina maximálně na vaření, svícení a ohřev vody, byla vždy toto relativně zanedbatelná položka. Většina majitelů tak v ceně pronájmu poskytovala i veškeré energie (voda, elektřina, případně dřevo na otop). V poslední době je doba turbulentní a těžko odhadovat, na jakých cenách za elektřinu, plyn, či dřevo se nakonec vše ustálí. Majitelé chalup to řeší aktuálně tak, že ceny a náklady na otop oddělují od ceny za "holý pronájem objektu" a klientům budou "přeúčtovávat" skutečně spotřebovanou energii. Větší dopad by to mohlo mít na elektricky vytápěné chalupy a zimní pobyty. Tam, kde je možnost topit dřevem z lokálních zdrojů - takto lze vytápět většinu chalup z naší nabídky - tak to, věřím, klienty od pobytů nakonec neodradí a užijí si ještě navíc romantiku u plápolajícího ohně a praskání dřeva v kamnech.

Pokud by si chtěl někdo chatu či chalupu přes váš server pronajmout – podle čeho vybírat, případně, na co si dát pozor, aby nebyl po příjezdu zklamán?
Doporučuji si vždy pečlivě přečíst celou prezentaci, seznámit se s detaily, fotografiemi a podmínkami nabídky majitele vybraného objektu. Dobré je najít si v mapě, kde přesně se objekt nachází a co je v jeho okolí. Pokud někdo jede s dětmi, měl by si vybírat objekt s oploceným pozemkem a zabezpečeným bazénem na zahradě. Pokud máte třeba alergiky, vyhledejte objekty, kam domácí mazlíčci nemohou. Naopak, pokud máte pejska, vybírejte objekty, kde jsou na to vybaveni a připraveni. S majitelem komunikujte emailem, vždy si nechte potvrzení o pobytu a podmínky pobytu potvrdit písemně emailem. Tím předejdete nedorozuměním při pobytu. Vhodné je pobyty vybírat v předstihu - kvalitní chaty a chalupy jsou obvykle na sezónní termíny vyprodané rok a více předem.

 

 

 

cestování chaty a chalupy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.