Mostar - symbol nesmyslnosti válek
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Mostar - symbol nesmyslnosti válek

9. 9. 2022

Mostar je 5. největší město Bosny a Hercegoviny. Leží v jižní části země na řece Neretvě, mezi horami Hum a Veleš, asi 50 km od pobřeží Jaderského moře. Ve městě žije 105 000 obyvatel.

Město má za sebou spoustu těžkých chvil, trpělo za 2. světové války i v době občanského konfliku, 18 měsíců bylo obléháno Srby. Spojeným silám bosenských a chorvatských muslimů se ale povedlo Srby z města vytlačit. Ani konec války a opětovná výstavba Starého mostu v roce 2014, který byl za války kompletně zničen, nesmazala stopy válečného konfliktu. Muslimové zůstali ve východní části města a v západní části žijí katoličtí Chorvaté. Symbolem města je Starý most z 15. století. Je dlouhý 29m, 4m široký a 24m vysoký (Zdroj Wikipedie).

Když jsme byli letos v srpnu na dovolené v Chorvatsku na Makarské riviéře, využili jsme nabídku jedné chorvatské cestovní kanceláře a do tohoto magického mista jsme jeli na poznávací zájezd. Největší část dne jsme strávili ve starém městě, které spojuje již zmíněný Starý most, který je zapsaný do kulturního dědictví UNESCO. Most slouží pouze pro pěší a na obou stranách řeky se nacházejí úzké uličky plné malých krámků, obchůdků a restaurací. Všude je plno turistů a v krámcích spousta různého zboží.

Za návštěvu stojí i opravená Karaďzbegova mešita. Nejvíc ale návštěvníky láká sledovat seskoky odvážlivců ze Starého mostu. Napřed se nahoře na mostě tři mladíci v plavkách projdou po okraji mostu, potom od přítomných vyberou dobrovolný obnos. Jiní něco vyberou pod mostem mezi nedočkavými zvědavci. Když už se jim částka zdá dost velká, dva zmizí a zůstane jen jeden hrdina, který se vrhne z mostu dolů do řeky. Je to ale zasloužený výdělek. 

Zvu Vás teď na virtuální prohlídku města. Někdo fotí rád ptáčky a jiná zvířata, někdo přírodu. Já jsem spíš "reportážní fotografka" a ráda fotím lidi. V Mostaru jsem si opravdu přišla na svoje. 

Na zpáteční cestě jsme si mohli nafotit starou tureckou vesničku s hradem, a vykoupat se ve vodopádech Kravice. Tento náš výlet do Mostaru bude určitě patřit k těm nezapomenutelným a výjimečným.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...