5 pomocníků, se kterými naplánujete podzimní výlet podle svého gusta
Ilustrační foto: Ingimage

5 pomocníků, se kterými naplánujete podzimní výlet podle svého gusta

8. 9. 2022

Nadcházející podzim přímo vybízí k poznávání krás českých luhů a hájů. S cestou za poznáním mohou pomoci chytré aplikace, které může mít každý v telefonu během několika vteřin a zdarma. Vybrali jsme pro vás naše nejoblíbenější.

Jsou to jen malé čtverečky na displeji mobilního telefonu, ale dokážou téměř zázraky. Za pár vteřin najdou spojení v jízdním řádu, pomohou naplánovat trasu procházky nebo zjistit, v kolik hodin otevírá nejbližší cukrárna. Mobilní aplikace dokážou v dnešním světě ušetřit lidem spoustu času a nervů. To oceníte zejména v situacích, které si chcete užít naplno. Jako třeba pořádný podzimní výlet.

V následujících odstavcích jsme si pro vás připravili pár tipů na snadné naplánování výletu podle vašich představ s využitím jednoduchých mobilních aplikací, které pomohou zamezit chaosu a cestovní horečce.

Ani ti, kteří ještě nemají mnoho zkušeností s elektronickými pomocníky, ovšem nemusí zoufat. Právě pro ně je tu program Digitální odysea Nadace Vodafone, který pomůže vyznat se ve světě technologií a je možné ho zdarma absolvovat i z pohodlí oblíbeného křesla. Tuto interaktivní hru si může každý užít i s vnoučaty a objevit tak kouzlo moderní techniky v patnácti imaginárních státech.

 

Pět kroků pro výlet bez starostí

1) Vyhledejte si včas dopravní spojení

Papírové jízdní řády jsou dnes spíše nostalgickou záležitostí. Kompletní přehled o všech spojích hromadné dopravy v celé republice se totiž snadno vejde do vaší kapsy a je k dispozici 24/7. Jak?

S tím, aby vám už nikdy neujel vlak, pomůže nejčastěji využívaná aplikace svého druhu u nás – jízdní řády IDOS. Stačí ji stáhnout do mobilu, případně si vyhledávač najít ve webovém prohlížeči. Funguje naprosto jednoduše – na základní obrazovce si zadáte, odkud, kam, kdy a jakým prostředkem chcete cestovat. Po stisknutí tlačítka vyhledat se vám zobrazí nejbližší spoje, kterých můžete využít, a u většiny z nich dostanete k dispozici nabídku na nákup jízdenky.

IDOS_rozhrani_3.PNG  IDOS_rozrani_2.PNG  IDOS_rozhrani_1.PNG

 

Aplikací, které umožní naplánovat dopravní spojení, je samozřejmě více. Tipy na některé z nich se účastníci Digitální odysey získají v imaginárním státě Aplikaland.

2) Zjistěte, jaké bude počasí

Větru ani dešti bohužel neporučíme, ale na výkyvy počasí se můžeme alespoň dobře připravit. Pomoci může aplikace ČHMÚ, kterou provozuje Český hydrometeorologický ústav. Uživatelé v ní naleznou předpověď počasí, srážek, výstrahy před nebezpečnými jevy a během sezóny také předpověď aktivity klíšťat. Lze vyhledat konkrétní města nebo zobrazit informace pro aktuální polohu.

ČHMÚ_rozhrani_1.PNG ČHMÚ_rozhrani_3.PNG

 

3) Zapátrejte po zajímavostech

Znáte cestovatelský portál Kudy z nudy? I ten už má svou mobilní aplikaci, která pro vás může být skvělým parťákem na cestách. Nabízí pravidelně aktualizované tipy na výlety v zimě i v létě, informace o zajímavých místech, akcích a aktivitách po celé České republice.

Pokud už přesně víte, jaká místa budete navštěvovat, stačí si do vyhledávače Google nebo třeba Seznam.cz zadat své cestovatelské cíle. Za pár vteřin už budete mít v rukávu spoustu informací a zajímavostí, kterými oslníte každého spolucestovatele.

4) Naplánujte si procházku

Na mapách ve svém telefonu najdete vždycky cestu, takže už jen tak nezabloudíte. Mezi nejpopulárnější mapové aplikace, které můžete využít i vy, patří Mapy Google. Obsahují kromě klasických asfaltek také informace o turistických a běžkařských trasách, což ocení zejména ti, kterým dobře slouží kolena. Těm, kteří trpí na děravou hlavu, zase pomůže funkce ukládání naplánovaných tras.

Google_mapy_rozhrani_1.jpeg  Google_mapy_rozhrani_2.jpeg

 

Návod na to, jak se v mapách vyznat a hlavně, jak je využít na maximum, jsou k dispozici uživatelům Digitální odysey v Mapalandu.

5) Pošlete rodině čumkartu s vlastní fotkou

Pochlubit se zážitky z výletu nikdy nebylo snazší. Pokud se ovšem nechcete spokojit s prostým odesláním fotky z mobilu, ale toužíte po hmatatelnější vzpomínce, i pro vás existuje řešení. Dnes už je možné vytvořit během pár vteřin pohled s vlastní fotografií, kterou jednoduše „cvaknete“ telefonem. V mobilní aplikaci Pohlednice online pak sepíšete své psaní, nahrajete vlastní obrázek nebo fotografii. Zatímco vy posíláte pohled elektronicky, adresát obdrží pohled papírový.

Za odeslání takové pohlednice není potřeba zaplatit ani korunu. Pro všechny, kteří absolvují Digitální odyseu od začátku do konce, je připraven voucher na online pohlednici zdarma. Více informací je k dispozici v našem článku ZDE.

 

 

 

Digitální odysea mobily výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.