Svět písniček a skladatelů první republiky 1
Fotografie: archiv Jana Zelenky

Svět písniček a skladatelů první republiky 1

13. 9. 2022

Po třech dílech seriálu prvorepublikových reklam nyní, pro íčkové čtenáře, něco známějšího a veselejšího. Budou to vesměs známé písničky, které vycházely za první republiky ve velkém množství v  nejrůznějších nakladatelstvích, nejčastěji ve dvojlistech, v cenách od 1,50 do 2,50 Kč.

Otec byl amatérský muzikant a tyto písničkové dvojlisty si pravidelně kupoval. Kromě dalších hudebnin tak mám dnes ve svém archivu na 320 těchto dvojlistů, většinou svázaných do knih.

Když si otec v Lovosicích kupoval housle, bylo mu jednadvacet let. Možná si je ani nekupoval, ale třeba je dostal darem od svého třebenického otce, který byl specialistou na tajné recepty v místní likérce fy. Kraupner. Ty housle jsou dnes už jen památeční a trochu odřené a visí, stydlivě skryté, za dveřmi mé pracovny jako hezká vzpomínka. Na dně svého těla mají věkem omšelý štítek, na kterém je napsáno - fecit Jindřich Štumpf, Lovosice, Anno 1924.

Otec rád doma na tyto housle hrál a matka moc ráda a dobře k tomu zpívala. Jak by ne, když zpívala i ve Dvořákově sboru. A já zpíval s ní, a dostával tak ke starým písničkám čím dál tím bližší vztah.

*

Přejděme ale nyní k archivním textům. Zpěváků, textařů i autorů hudby bylo v  letech první republiky skutečně mnoho. Myslím si, že mnohá jména a mnohé písničky budete určitě znát, jak z vlastního poslechu, tak i od svých rodičů a prarodičů. A možná si některé ještě rádi zazpíváte. Přece jen něco, jako senioři, pamatujeme!

Každý z těch písničkových dvojlistů byl na zadní straně pochopitelně vybaven reklamou a nabídkou dalších písní příslušného nakladatelství. Na první straně byl ilustrační obrázek, jména a mnohdy i fotografie autorů. A uprostřed dvojlistu notový text a někdy i kytarový doprovod.

Nakladatelů hudebnin bylo skutečně mnoho. A většinou sídlili v Praze. Pro ilustraci pár známých jmen:

R. A. Dvorský, P 2, Klimentská 32, František Kovařík, P 1. Karlova 12, J. Gollwell, P 1, Kolkovna 5, Jan Švehla, Lucerna, J. V. Mangl, P 3, Karmelitská 12, Melantrich, Václ. nám. 42, Mojmír Urbánek, P 2, Mozarteum, František Kudelík, Josef Šváb a mnoho dalších.

I tvůrců hudby a textu bylo mnoho. Opět některá jména. Někteří tvůrci psali jak hudbu, tak i texty. Byli to např. Karel Hašler, Karel Valdauf, Jiří Voldán, František Soukup, Jiří Červený, Josef Poncar, Václav Bláha.

Z hudebníků – Sláva Mach, Alois Aust, F. A. Tichý, A. Borovička, Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, Václav Vačkář, Jára Bene, nebo Jaroslav Křička.

Z dalších textařů – Vašek Zeman, V. Špilar, J. Mottl, V. Sýkora.

Zpěváci na písničkových dvojlistech nejsou většinou uvedeni, ale určitě si vzpomenete na Standu Procházku, R. A. Dvorského, Fandu Mrázka, Františka Krištofa Veselého, duo Mlejnek – Severin atd. Mnoho velmi známých písní zaznělo i v podání herců ve starých českých filmech. Hudební svět první republiky byl skutečně velmi pestrý a rozsáhlý.  

Dost už ale povídání, následují známé písně a skladatelé.

Jméno Karel Hašler znají asi mnozí. Ale spíš ti věkem pokročilejší. Český písničkář, herec, textař, skladatel, spisovatel, scenárista i režisér. Od konce 19. století působil jako herec v  několika divadlech, včetně pražského Národního divadla. Mezitím již zpíval své vlastní písně v pražských restauracích, později ve svých kabaretech Lucerna a Rokoko. Jeho písně jsou populární až do dnešních dnů. Zemřel v koncentračním táboře Mauthausen v roce 1941, ve svých 62 letech. Tak si zde připomeňte pár písniček z jeho tvorby.

 

 

 

 

Pokračování příště. Následovat budou Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, Karel Valdauf, Jiří Voldán, Václav Bláha, písničky z prvorepublikových filmů a operet, písničky humorné a další a další. 

historie hudba
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.