Brit Martin Taylor: Král Karel III. je skvělý myslitel, může být stejně populární jako jeho matka
Karel III. v náručí své matky při křtu s otcem a prarodiči v 1948. FOTO: wikipedia

Brit Martin Taylor: Král Karel III. je skvělý myslitel, může být stejně populární jako jeho matka

12. 9. 2022

Jedenasedmdesátiletý Martin Taylor už 25 let žije v České republice. Úmrtí královny Alžběty jej přesto velmi zasáhlo. "Byla velmi okouzlující osobnost, bude nám chybět. Ale Karel III. bude dobrým králem," míní Taylor, který pro nového britského panovníka před lety pracoval.

Jak vám bylo, když jste se dozvěděl o úmrtí své královny?
Cítil jsem velkou ztrátu. Je mi 71 let, královna byla vždy součástí mého života, dokonce více než moji rodiče, kteří zemřeli před mnoha lety.

Svět považoval královnu Alžbětu II. jako váženou osobnost, moudrou panovnici, která se zasloužila o rozkvět Velké Británie. Jak ji podle vás vnímali samotní Britové?
Většina Britů jsou roajalisté. Byli velmi hrdi na to, že Spojené království má takového člověka - inteligentního, okouzlujícího a především tak lidského. Bude národu velmi chybět. 

Co se vám osobně na ní nejvíce líbilo? 
Jak řekla naše nová premiérka Liz Trussová, byla skálou, na které byla Británie postavena. Líbila se mi její schopnost zachovat klid za každé situace, její oddanost zemi a pracovitost do poslední chvíle a hlavně, že byla skutečnou tváří a symbolem Británie. 

Které období za její sedmdesátileté vlády bylo pro ni podle vás nejtěžší a proč? 
Myslím, že rok 1992 byl pro ni nejtěžší. Ostatně, sama v projevu v Londýně ke 40. výročí svého nástupu na trůn jej trefně definovala v latině jako „annus horribilis“, tedy příšerný rok. Tento její projev přišel několik dní po velkém požáru na hradě Windsor, královské rezidenci, a poté, co se zhroutila manželství tří jejích dětí, včetně manželství prince Charlese a Diany, což se velmi propíralo v médiích a vrhlo kritický pohled na britský královský život. 

Bude mít skon královny nějaký dopad na Británii nebo země Commonwealthu? 
V jednom ohledu je královnina smrt předzvěstí nové éry pro Británii, která čelí nejisté budoucnosti s ekonomickou krizí, rostoucím cenám pohonných hmot, hrozbě další vlny covidu 19 a důsledkům války v Evropě. Nyní, s novým králem a novým premiérem, vypadá budoucnost jasněji a pozornost lidí bude částečně odvrácena od negativních aspektů. 

Jaký podle vás bude král Karel III., předpokládám, že pro něj bude těžké dosáhnout takové popularity jaké se těšila jeho matka? 
Charlese respektuji, protože jsem pro něj pracoval jako obchodní poradce v nadaci Princes Youth Trust. Je inteligentní, starostlivý a především skvělý myslitel. Myslím, že král Karel III. převezme roli své matky a v budoucnu může i napodobit její popularitu.     

Dokážete si představit, že by Británie nebyla královstvím? 
Nedokázal bych si představit Bitánii jinak než království. Britské ostrovy a Commonwealth jsou silně ponořeny do historie a Britové jsou na Korunu náležitě hrdi.

 

 

 

 

osobnosti Velká Británie
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...