Na Tři krále začínají
pravoslavné Vánoce

Na Tři krále začínají
pravoslavné Vánoce

6. 1. 2015

Dnešní den je svátek Tří králů – Kašpara, Melichara a Baltazara. V liturgickém kalendáři se označuje jako svátek Zjevení Páně. Pravoslavným křesťanům, kteří se řídí starším, východním juliánským kalendářem, začínají vánoční svátky.

V bibli věřící postavy tří králů nenajdou. V evangeliu sv. Matouše se mluví o mudrcích z Východu, kteří se přišli poklonit do Betléma právě narozenému Ježíši. Královské koruny i jména Kašpar, Melichar a Baltazar jim přidala až o mnoho set let později umělecká tradice a lidová zbožnost.

Svátek Zjevení Páně odjakživa doprovázely lidové zvyky. Dříve to bylo třeba koledování. Na křesťanském Východě se světí křestní voda a žehnají se řeky. Ve střední Evropě je zvykem žehnání domů, při němž se na dveře posvěcenou křídou píší písmena C+M+B s udáním letopočtu. V Čechách obvykle K+M+B, často je píšou postavy králů, za které se lidé převlékají.

Zřejmě to však nejsou počáteční písmena jmen králů, ale zkratka latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu: Christus mansionem benedicat. Novou tradicí se stává Tříkrálová sbírka pořádaná Českou katolickou charitou.

církev Tři králové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...