Litoměřický knižní festival 2022
Foto: Věra Ježková a Jan Zelenka

Litoměřický knižní festival 2022

23. 9. 2022

Ve středu 21. září se v litoměřické knihovně K. H. Máchy uskutečnil již druhý ročník Knižního festivalu, pořádaného nakladatelstvím Continual Progress, knihovnou K. H. M. a literárním klubem José Rizala.

Účelem tohoto setkání byla veřejná prezentace a křest nových knih pěti litoměřických autorů. Byla to stejná jména jako v prvním ročníku v roce 2021. Já jsem se o přízeň veřejnosti ucházel  dvěma knihami. Tou první byl cestopis Guten Tag, Rakousko, aneb putování po Alpách. Ve třech částech knihy jsem se snažil vylíčit především nádhernou přírodu rakouských Alp, postupně ve společnosti své  dcery, přítele Vládi a posléze i celé rodiny.

Druhou knihou, poněkud rozsáhlejší, je soubor glos, krátkých kurzivek a literárních výletů, doplněný retro pohledem na některé události uplynulého času. Kniha se jmenuje Povídání o všem možném.

Křtu knih se ujal jeden z autorů, dr. Chmelař, spolu s lektorkou Klubu tvůrčího psaní Lipen, paní Kateřinou Minkovou. Paní Minková je na následujícím obrázku v první řadě zcela vpravo.

Pohled do zasedací místnosti knihovny

Úloha nakladatele a organizátora celé akce, ing. Ospalíka, nebyla vůbec jednoduchá. Těsně před svým odjezdem na dovolenou obdržel zásilku knih z tiskárny. Bohužel v mých obou knihách a v knize dr. Chmelaře byly tak závažné chyby, že ing. Ospalík musel ze své dovolené tyto tři knihy reklamovat. Reklamace byla pochopitelně uznána a nová zásilka došla již zcela v pořádku.

 

 

 

     Dr. Chmelař a ing. Ospalík podepisují pamětní list

 Průběh slavnostního křtu

Vlevo dr. Chmelař, vpravo pí. Minková a uprostřed já

Autoři. Zleva - dr. Chmelař, Jan Zelenka, František Konrád, Radislav Hlušička

a vpravo nakladatel a zároveň jeden z autorů ing. Dušan Šafr Ospalík

 Přípitek

Čtení ukázek z knih

 

 

 

 

 

 

  Nakladatel a jeden z autorů ing. Ospalík

Atmosféra této celé akce byla velmi příjemná. Setkávání s  přáteli bývá vždy příjemné. O většinu fotodokumentace se postarala dr. Věra Ježková.

*

Slavnostní den však ještě nekončil. Skončil veřejný křest knih, aby hned nato začala akce druhá. A velká. Celostátní akce Noc literatury, na které se podílela jak místní knihovna, tak i město a Klub tvůrčího psaní Lipen. Čtení z dodaných textů světových spisovatelů probíhalo na třech místech. První bylo venku před knihovnou, druhé v kavárně Naravank a třetím místem byla kavárna s dílnou Keramikafé.

My s Věrkou jsme spěchali nejdříve do kavárny Noravank, kde měl číst známý spisovatel Josef Formánek. Už v naší knihovně jednou byl, a tak mám od něj podepsanou jeho knihu Prsatý muž.

Posezení v kavárně při poslechu pana Formánka a se sklenkou dobrého vína příjemně završilo programově bohatý den.

 Kavárna Noravank a spisovatel Josef Formánek

 

  

Kavárna Keramikafé a členka Klubu tvůrčího psaní a divadelnice

paní Eva Andělová

 

Fotografie: Věra Ježková a Jan Zelenka

knihy kultura
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...