Seniorské putování pro radost i za poznáním
FOTO: Spolek seniorů ve Ždánicích

Seniorské putování pro radost i za poznáním

30. 9. 2022

Ve Vrbasově muzeu ve Ždánicích byla v neděli 18.9. 2022 zahájena výstava fotografií pod názvem „Seniorské putování pro radost i za poznáním.“

Fotografie pocházejí z archivu místního spolku seniorů a zachycují především krajinu Ždánicka a okolí. Součástí výstavy jsou podzimní dekorace a aranžmá. Autoři fotografií jsou převážně členové spolku Josef Trumpeš a Jaroslav Chalabala. Výstava potrvá do 30.10.2022.

Spolek seniorů ve Ždánicích byl založen v roce 2016. Jak to všechno začalo?

První naše vycházky byly vesměs do nejbližšího okolí Ždánic. Já sama miluji turistiku i cykloturistiku a také často chodím do polí a lesa venčit našeho Lorda a vidím, že Ždaňaři taky chodí – k salaši, po prašnici, na rybníky, na Palánek – s hůlkami i bez hůlek, ale většinou sami. A právě tehdy se zrodil nápad podívat se i za hranice katastru Ždánic.

Myslím si, že náš takový první delší výšlap se uskutečnil v zimě – a šli jsme k Oříšku a odtud k loveckému rybníku a do Lovčic. V lese byl ještě led a sníh a brzy se stmívalo, a já věděla, že v Lovčicích musí být zastávka s občerstvením, nejlépe s horkým čajem nebo grogem. Volala jsem na úřad do Lovčic, abych zjistila, jaká je provozní doba v lovecké hospodě a bylo mi sděleno, že hospoda je zavřená, ale že klidně můžeme dojít na obecní úřad, že oni nám čaj rádi uvaří. Kromě čaje na nás tehdy čekaly ještě jednohubky s pomazánkou, kterou pan starosta koupil někde na služební cestě. No něco prostě úžasného.

Na těchto výšlapech je strašně důležité mít cíl. Chůze je 100% super, všichni víme, že si tím utužujeme své zdraví, ale když cestou něco zajímavého vidíte, když se na něco těšíte, když víte, že potkáte hospůdku, kde si dáte dobré pivko nebo že bude piknik v přírodě a opečete si špekáček, a potom hlavně když ty zážitky máte s kým sdílet, tak potom výšlapy dostávají úplně jiný rozměr.

My jsme začali hojně využívat služeb IDOSu a rozšiřovat tak naše teritorium. Jen namátkou - byli jsme v přírodní rezervaci Na Adamcích u Želetic, na Náklu u Milotic, u Stavěšic na vyhlídce Soudek, u vysílače na Babím lomu, šli jsme přes Slepici  do Snovídek a také cyrilometodějskou cestou do Bučovic,  po Těšance jsme šlapali k Milešovickým rybníkům a přes Vlčí jámu na Bukovanský mlýn, navštívili jsme zaniklou středověkou ves Konůvky i Klášov a také Klobouk u Nechvalína a teď naposledy jsme byli na turistické stezce v Sobůlkách. A řeknu vám, že všude bylo krásně ?.

Ona se totiž sešla parta báječných, stejně naladěných lidí, které to spolu prostě baví a kteří se těší na každé další setkání a na těch fotkách je to prostě vidět. Většina z nás s sebou nosí mobil nebo fotoaparát, ten vyfotí to, ten zas ono a když to poskládáme, vznikne nám takový pěkný dokumentární film z celého výšlapu.

Fotografie, které jsme vybrali na tuto výstavu, zachycují především krajinu, kterou jsme procházeli a památky, které jsme viděli. Více fotek z našich výšlapů můžete shlédnout na facebookovém profilu Spolku seniorů Ždánice.

Pokud navštívíte naši výstavu, která potrvá v prostorách Vrbasova muzea do 30. října, a pokud vás budeme inspirovat k podobným vycházkám, budeme jen rádi.

Za Spolek seniorů Ždánice Bohumila Chovancová

 

Muzeum otevřeno:

úterý – pátek 9:00 – 16:00 h.
neděle a státní svátky od 10:00 – 16:00 h.

 

aktivní senioři fotografování
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...