O  lásce zemité
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

O lásce zemité

29. 9. 2022

Láska zemitá - tato láska mě provází můj celý život. Však jsem také zrozena v zemském znamení, ve znamení Panny.

Také máte pocit, že chcete vidět čím dál víc půvaby naší země? Také se nemůžete nabažit její originální krásy?Její historie, její současnost. Její města i malé vísky. Její pole, lesy, louky. Její krásnou přírodu. A v neposlední řadě lidé, kteří naši zemi obývají a starají se o ni. Žijí tu, vychovávají děti, budují si postavení, vytvářejí hodnoty.  A hlavně chtějí žít v míru se svým okolím a cítit se bezpečně v tomto globalizovaném světě. Tento svět, jeho proud, nás unáší opravdu zrychleně, ne vždy je to pro nás dobré. 

Tak jsme si vyrazily s kamarádkou koncem srpna na týdenní relax na jižní Plzeňsko. Do podhůří Brd, do městečka Spálené Poříčí. Městečko je to opravdu starobylé, historicky významné. Objednala jsem ubytování v útulném penzionku Joachim Lewidt. Na snídaně a večeře jsme docházely do nedalekého hotelu Brdy.

Týden nerušeného toulání a výletování. V infocentru jsme si zjistily dopravní spojení do míst, která jsme chtěly poznat a navštívit. Královské město Plzeň se soutokem čtyř řek, založené králem Václavem II roku 1295. Historické centrum - s velkolepou katedrálou sv. Bartoloměje na náměstí. Příjemné posezení v kavárničkách a cukrárnách kolem dokola. A také jsem si v butiku koupila moc hezké šaty. Krásné podbrdské městečko Rožmitál pod Třemšínem, spojené s osobou skladatele Jakuba Jana Ryby s Českou mší vánoční. Protivín, kde jsem viděla v zoo krokodýly neobyčejných velikostí a druhů. Neopomněla jsem zajet do mého oblíbeneho městečka Nepomuka, rodištěm sv.Jana Nepomuckého. A také do malebné vesničky Chánovice, kde moudří starostové učinili ze zámku školu pro děti, je zde nádherné muzeum, skanzen a nad tím rozhledna, která již byla bohužel zavřena. Také jsem si dojela pro zázračnou vodu Kloubovku ke studánce nad Kotouní. Pak nás čekala spousta výletů po svých, po naučných stezkách, kterých je velmi mnoho, ať už k rybníkům , nebo do sousedních obcí. Jedna taková stezka vede ze Spáleného Poříčí do Blovic, kde se nachází krásný zámek s anglickým parkem. Pěkných pár km jsme našlapaly pro své zdraví.

Nelze se nezmínit o hotelu Brdy, který spravuje majitel pan Michal Zeman. A že se o něho stará velmi dobře, svědčí i mnoho spokojených návštěvníků, zejména seniorského věku, které pan Zeman přiveze i odveze vlastním autobusem. S ním poznávají nádherná místa v okolí a soudě podle referencí jsou návštěvníci nadmíru spokojeni. Śtrava je v hotelu vynikající díky šéfkuchaři Toníčkovi. Paní recepční Hana, šarmantní to dáma, umí vyřešit vše jako mávnutím kouzelného proutku. Do hotelu jsme se těšily každý den ráno i večer, díky milému prostředí, chutné stravě a vynikajícímu sehranému personálu. Kdo sem jednou zavítal, ať už jednotlivec, či se zájezdem, určitě se opět vrací.

Týden utekl jako voda, počasí nemělo chybu, poznaly jsme opět nová nádherná místa v naší zemi. A těším se zase na příště, vždyť je toho tolik k vidění a poznávání. 

Věřím, že ještě letos přijde tzv. babí léto, kdy budeme opět s úžasem sledovat barevnou proměnu našich krajin. Láska k přírodě z nás dělá určitě lepší lidi. Příroda je tu a sleduje to lidské hemžení, které jí občas velmi škodí. Přesto nám otevírá neustále svoji štědrou náruč plnou krás. Přeji všem hodně zdraví a vnímání dobrých proměn nejen přírody.

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.