Jak si zařídit pohodlné bydlení na stáří?
Ilustrační foto: Pexels

Jak si zařídit pohodlné bydlení na stáří?

11. 10. 2022

Ve stáří je nutné myslet na zadní vrátka, s předstihem byste proto měli myslet na to, jak a kde budete v důchodovém věku bydlet. Právě bydlení a jeho přizpůsobení pokročilejšímu věku se dnes v článku budeme věnovat.

Na důchod raději ve vlastním

Začněme tím možná úplně nejpodstatnějším a tím je faktické vlastnictví nemovitosti. Češi jsou v tomto ohledu naštěstí poměrně konzervativní a zodpovědní a koupě nemovitosti je jednou z otázek, kterou prioritně řeší i mladé páry.

Pokud si dokážete vše načasovat tak, abyste splatili hypoteční úvěr ještě před odchodem do důchodu, výrazně si v důchodovém věku ulevíte od finančních starostí. Vlastní nemovitost samozřejmě není bez nákladů, nemusíte ale pravidelně platit nájem, který by „ukrajoval“ výraznou část vašeho důchodu.

Kromě toho nehrozí, že by vám majitel nemovitosti ukončil nájemní smlouvu, bydlení si můžete upravit zcela k vlastnímu obrazu a mnoho dalšího. Vlastní nemovitost na důchod zkrátka dává smysl.

Nemovitost by měla být zateplena

Je vhodné, aby nemovitost byla zateplená, a tedy co nejméně energeticky náročná. Také snížení pravidelných výdajů za energie vám bude v důchodovém věku hrát do karet. Jestliže bydlíte v nemovitosti, která zateplená není, zkuste s tím ještě něco udělat. Platí to i v případě, že nebydlíte ve vlastním, ale v nájmu. Zkuste možnost zateplení s majitelem konzultovat, i pro něj jde o výhodnou investici, která zvýší cenu každého domu i bytu.

Co s kuchyní?

I v interiéru svého bytu samozřejmě najdete mnoho prvků, které může být vhodné upravit. Ve většině případů tyto úpravy řeší potenciální problémy s mobilitou. V kuchyni může být například vhodné upravit uspořádání tak, aby se vše nacházelo přibližně v úrovni pasu. Co tím máme konkrétně na mysli? Vyhněte se horní řadě skříněk, do kterých budete mít problém dosáhnout. Trouba by zase neměla být umístěna na podlaze, lepší variantou je výše situovaná vestavná trouba v úrovni hrudníku.

Pracovní deska by měla umožnit pohodlné vaření. V některých případech zjistíme, že vám kvůli nižší tělesné výšce ve stáří najednou kuchyň nevyhovuje z toho důvodu, že je linka příliš vysoko. Úprava proto může být vhodnou volbou.

Na zem můžete do kuchyně umístit praktické linoleum, které se snadno udržuje a není příliš nákladné.

Pozor na schody

Kvůli možným problémům se sníženou mobilitou byste se měli vyhnout bytům ve vyšších patrech bez dostupnosti výtahu. Jestliže v takovém bytovém domě bydlíte, zkuste s majiteli ostatních bytových jednotek konzultovat, zda by se dalo uvažovat o tom, aby se do domu výtah instaloval. Není-li taková možnost na pořadu dne, měli byste přemýšlet o prodeji svého bytu a stěhování do bytu v nižších patrech, případně do nemovitosti s výtahem.

Jak upravit na stáří koupelnu?

Koupelnu byste měli upravit tak, aby se v ní nacházel prostornější sprchový kout se sedátkem, případně speciálně upravená vana.

Také toaleta by měla být vyšší, aby umožnila snadnější vstávání. Kromě toho je dobré tyto prvky dovybavit do zdi přichycenými madly, která rovněž s mobilitou výrazně pomohou.

 

bydlení vybavení bytu
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.