Česko je na prahu
chřipkové epidemie

Česko je na prahu
chřipkové epidemie

8. 1. 2013

Země je na počátku epidemického výskytu chřipky. Se závažnými komplikacemi již bylo hospitalizováno 30 lidí, z nichž pět zemřelo. Nikdo z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkován. Plošnou epidemii hlásí v Evropě už pět států – Francie, Dánsko, Británie, Norsko a Belgie.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku potvrzují laboratorní vyšetření v Česku výrazný nárůst viru prasečí chřipky A(H1N1). Objevily se také těžké průběhy komplikované zápalem plic, kdy byla nutná přístrojová podpora dýchání. Pacienti jsou léčeni antivirotiky.

Komplikace hrozí u pacientů oslabených chronickou nemocí, jako je cukrovka nebo rakovina, a také u starších a nadměrně obézních lidí. Komplikované průběhy chřipky se vyskytly v Praze a krajích Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém a Zlínském.

Lékaři proto doporučují očkování. To hradí zdravotní pojišťovny lidem z rizikových skupin, tedy seniorům nad 65 let, pacientům s cukrovkou, vážnějším onemocněním srdce a cév, plic, dýchacích cest, ledvin či dlouhodobě pobývajícím ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Doporučeno je také očkování zdravotníků, kteří o ně pečují.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly ochrání očkování až 90 procent zdravých dospělých. U seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí.

epidemie chřipka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...