Nejzelenější řecký ostrov Korfu
Korfu si oblíbila i císařova Sissi. Všechny fotografie: Marie Ženatová

Nejzelenější řecký ostrov Korfu

20. 10. 2022

Korfu je v očích mnoha jedním z nejkrásnějších řeckých ostrovů - má větší množství srážek a tím i daleko víc zeleně. Je nejsevernější ze sedmi jónských ostrovů a druhý největší.

Zůstává krásně zelený po celý rok a tím má ideální klimatické podmínky pro regeneraci dýchacích cest. Roste zde asi pět milionů olivovníků, které díky zdejšímu klimatu dosahují neobvyklé výšky.

Na konci devatenáctého století si zde nechala postavit zámeček krásná rakouská císařovna Alžběta Bavorská - Sissi, která se tu léčila i nalezla útočiště.

Tento náš hezký letošní zářijový letecký zájezd byl organizován EXODEM Blansko ve spolupráci s cestovní kanceláří CK Slunce-Sníh. Na letiště do Brna jsme téměř všichni z okresu Blansko přijeli většinou společně autobusem - bylo nás přes třicet. V letadle jsme museli téměř dvě hodiny čekat, než nám povolili vzlétnout. V Maďarsku byly veliké bouřky a i když už jsme letěli, tak právě nad tímto státem jsme cítili skutečně veliké turbulence, obzvláště, kdo seděl v zadní části letadla. Z letiště Kerkyra (hlavní město Korfu) jsme odjeli 40 km do našeho resortu Roda na severním pobřeží.

Celý ostrov Korfu měří kolem 60 km a na šířku od 5 km do nejvíce 30 km, žije zde asi sto deset tisíc obyvatel.

I když jsme byli na Korfu už v druhé polovině září, teploty na hezkých plážích byly velmi příjemné kolem 25 stupňů. Dvakrát jsme se vydali s naší menší skupinkou asi 800 m kolem moře do vesničky Roda pěšky, ovšem místy jsme šli i vodou a bylo to skutečně velmi romantické.

Já jsem nechtěla moc nakupovat a více jsem si prochodila jak celou vesničku, tak i domácky poklidné okolí vesničky s místy divoce rozrostlou vegetací. Objevila jsem i nádhernou vzrostlou opuncii a ochutnala také její vyzrálý plod - bylo to něco neuvěřitelného. Do malých obchůdků jsem spíše jen "nakukovala", chodila kolem taveren, kde posedávali hlavně starší muži a poklidně si povídali nebo hráli nějaké stolní hry. V celé vesničce jsem skutečně vnímala domácky milou atmosféru, kde lidé žili a byli více venku. Viděla jsem zde skutečně rozdíl - v naší zemi na vesnicích v dnešní době není mnohde vůbec v dopoledních hodinách nikoho vidět.

V této vesničce také byla možnost vypůjčit si skůtr a projet si celý tento nádherný i nevšedně romantický ostrov. I když mám platný mezinárodní řidičský průkaz na motorku, tak ve svém věku už bych tu odvahu sednout sama na skůtr v neznámu a jet po těch krkolomných serpentinách, neměla. Ale musím po pravdě přiznat - kdybych byla mladší tak bych to asi "riskla a vyzkoušela".

Také jsem prochodila i celý náš nevelký resort - viděla jak hodně olivovníků tak fíkovníků a ochutnala také jejich nádhernou vyzrálou chuť. Plavali jsme jak v tyrkysovém moři, které už ovšem není na všech místech ideálně čisté - tak i ve velikém bazéně se slanou vodou. A já sama jsem zde skutečně cítila "ty ideální klimatické podmínky". Velmi hezky se mi zde dýchalo, vydržela jsem dlouho plavat a klidně běhala do všech okolních kopců.

Byla i možnost celodenního výletu kolem celého ostrova - nádherné letovisko Paleokastritsa, zahrady Achillion - zámeček rakouské císařovny Alžběty, pohledy z vyhlídky na klášter Vlacherna a další, další zajímavosti.

Chodili jsme také denně na velmi pestré večerní kulturní programy, personál se o nás pečlivě staral a určitě se nám také dobře věnoval. Myslím si, že se nám všem tento nádherný letecký zájezd do Řecka vydařil a můžeme jen všem organizátorům ze srdce poděkovat.

cestování Řecko
Hodnocení:
(4.8 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.