Deníček Betynky: V říjnu na horách
FOTO: Miloslava Richterová

Deníček Betynky: V říjnu na horách

18. 10. 2022

Nejdříve pár dní pršelo, a tak panička chodila ven sama v té žluté větrovce s kapucí. Vždycky, když se vrátila, cítila jsem chlad a les. Říkala, že podzim je čas promočených bot, a dávala si je sušit nad kamna. Do mísy vysypala hrst mokrých klouzků.

Mně se ven nechtělo, ale taky jsem musela. Potom jsem hrabala v dece a v polštářích tak dlouho, dokud jsem necítila sucho. V kamínkách praskaly větvičky a panička pekla houbový koláč. Nejraději jsem měla, když si konečně lehla vedle mne, četla si, já jsem se k ní přitulila a spala.

Prý je to vždycky tak, že mraky a mlha zmizí, takže jsme se jednou ráno probudily a venku byl krásný den. Otevřely jsme okénko dokořán, aby mohlo sluníčko k nám domů, a potom jsme vyběhly. To jsme se zase umáčely v trávě, ale jen ráno. Potom už bylo sucho, chodily jsme v listí, pěkně to chrastilo. Taky na nás to listí padalo, já po něm chňapala a panička z legrace řekla přines. Nebylo lehké vzít ten list, lepší už byla šiška. Padalo na nás i smetí z břízy, jako když sněží, ale byla to semínka.

Sluníčka bylo hodně celý den. Bylo vidět daleko do kraje, na Kotel i na Ještěd. To jsme si užily výhledů, a což teprve ty barvy všude kolem nás. Takový podzim se mi moc líbí. Houbičky už nebyly mokré, ale pěkně zářivé, i pár hříbků jsem našla. Jen na ten kopec, co se z něho koukáme a pouští se tam drak, se musí opatrně. Na louce rozházeli hnůj, takže se tam nosím na ruce a všichni musí dávat pozor na cestu.

Potkaly jsme Baryho od sousedů. Nejdříve jsem se lekla, ale potom jsem ho z radosti jen tak přeskočila, přestože je to dost veliký pes. Dále šla proti nám paní s hůlkami, pěkně voněla. Hned, že se jí líbí ten pejsek a jestli je hodný a může si ho pohladit. Panička řekla, že hodný je a že jsem Bety. A paní zas, že si nevšimla mých růžových kšírů. To jsme se nasmály. Panička, jak se ke mně sehnula, aby mě taky pohladila, našla v listí houbu.

 

 

 

domácí mazlíčci Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.