Už nejsem muž. Selhání v sexu trápí více než milion Čechů
Ilustrační foto: Pexels

Už nejsem muž. Selhání v sexu trápí více než milion Čechů

1. 11. 2022

Jsem starý a k ničemu. Všude se píše o tom, že šedesátníci jsou na vrcholu sil, ale já už nejsem muž. Mám potíže s erekcí. Ale pssst! Nikomu to neříkám. Takto uvažuje čím dál více pánů.

Jen každý desátý z nich přitom vyhledává pomoc odborníka. Je to téma, o kterém se mluví těžce. Mnozí muži se ostýchají, mají pocit, že selhávají a nechtějí, ať o tom někdo ví. Hlavu do písku jako pštrosi v této souvislosti strkají mladí stejně jako ti dříve narození.

Typický příklad? Petr má jednašedesát let. Poslední tři roky se svou o šest let mladší ženou nemá sex. „Máme hezký vztah, manželka je moc hezká a vždy mě přitahovala. Jen jsem v poslední době několikrát selhal, bylo to trapné, tak jsem ty pokusy vzdal. Výsledkem je, že jsme se výrazně odcizili, přestala se mě dotýkat, tváříme se, že mezi námi není potřeba intimity. Já s ní o tom nikdy nemluvil. Ale cítím, že je mrzutá, občas řekla něco ve smyslu, že chápe, že už se mi nelíbí, že přibrala. Nesmysl, líbí se mi, mám ji moc rád. Problém je ve mně,“ vypráví Petr. Nikdy se nikomu nesvěřil, nešel k lékaři, toto vyprávěl jen svému nejlepšímu kamarádovi. Ten tvrdí, že mu odpověděl, že si s tím nemá lámat hlavu, co by v šedesáti čekal. „No prostě jsme staří, v tom věku dříve chlapi už sex neměli, to jen teď všichni předstírají, že jsou věčně mladí,“ říká dotyčný kamarád.

Jenže podobné selhání prožívají  i mnohem mladší ročníky. Existují výzkumy, podle nichž má nyní problém s erekcí víc než milion českých mužů.

„Slabá nebo žádná erekce někdy zaskočí každého muže, to ještě neznamená poruchu. O dysfunkci mluvíme, pokud se nezdary o pohlavní styk opakují pravidelně alespoň půl roku,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka společnosti Fyzioklinika. A pokračuje: „Pak je na místě konzultace s praktickým lékařem nebo urologem a zahájení léčby. Naopak neřešené potíže mohou postupem času přerůst v ischemické choroby dolních konečetin, rozvoj diabetu, ale v infarkt myokardu či v cévní mozkovou příhodu.“

Zkrátka, problém s erekcí není selhání, za které je nutné se stydět, ale obyčejná nemoc jako jiné. A její zákeřnost tkví v tom, že je vlastně často signálem, která upozorňuje na další zdravotní potíže, o nichž jejich majitel třeba zatím neví.

„Když mého muže bolí zub, jde k zubaři. Chodí ke kardiologovi i k ortopedovi. Ale když jsem mu jednou řekla, že by si měl zajít k urologovi, urazil se,“ vypráví pětačtyřicetiletá Michaela. Původně si myslela, že si manžel našel známost. „Prostě se mnou přestal spát. Odstěhoval se do pokoje po synovi, který je na vysoké. Tak jsem se na rovinu zeptala. Bylo to trochu potupné, ale rok se mě nedotkl a měla jsem pocit, že se mi vyhýbá. Zeptala jsem se, jestli někoho má. Rozzlobil se, prý je to nesmysl. Tak jsem kladla další otázky. Pak z něho vylezlo, že se cítí být zahanbený. Nevadí mi, že má ten problém. Vadí mi, že ke mně jako ke své ženě nemá důvěru, že se mi nesvěřil,“ tvrdí a říká, že když manžel zašel k lékaři, přišlo se na to, že má cukrovku.

„Muži se nepodaří pohlavní styk a propadá skepsi. Bojí se o tom mluvit, doufá, že vše je jen v hlavě a že to brzy přejde. Ve čtyřech z pěti případů ale stojí za erektilní disfunkcí špatná průchodnost cévních stěn penisu, na které se podepisuje věk a nezdravý životní styl jedince. Takový problém sám neodezní, zato je velmi dobře léčitelný. Moderní terapie planární rázovou vlnou dokáže opravit funkci erektilní tkáně už po pár týdnech,“ tvrdí fyzioterapeutka Bílková.

Jedná se o jeden z nových způsobů léčby a je vhodný pro muže, kteří nechtějí volit léčbu prášky či injekcemi. Vždy však záleží na konzultaci s lékařem, ten by měl doporučit nejvhodnější léčebnou metodu. Jenže právě v tom spočívá problém – mnozí pánové si odmítají připustit, že jde prostě o nemoc. Když je bolí koleno, tak se o tom mluvit nestydí. Tuto nemoc však tají.

muži vztahy a sex
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.