Výstava "Kouzlo objevování" aneb od hieroglyfů k Tutanchamonovi
Všechny fotografie: J. Hošková

Výstava "Kouzlo objevování" aneb od hieroglyfů k Tutanchamonovi

19. 11. 2022

O putovní výstavě o Tutanchamonovi sestávající z úžasně dokonalých kopií, kterou jsem měla možnost kdysi zhlédnout v Brně, jsem zde už psala, a tak jsem byla zvědavá, jak bude vypadat výstava o objevech, které se týkají jednak významného archeologa, skutečného genia, J.F.Champolliona, který svůj tak krátký život zasvětil archeologii a jehož významným objevem bylo vyluštění trojjazyčné tzv. Rosettské desky napsané v již zapomenutých a neužívaných jazycích a dále pak objevu rovněž neméně významnému – hrobce tajemného mladého faraona Tutanchamona (objevitel Howard Carter).

Musím konstatovat, že výstava se moc povedla, i když byla pochopitelně menší než ona zmiňovaná výstava putovní a můžete si ji projít po chodbách Karolina. Líbila se mi a dozvěděla jsem se ještě pár věcí, které jsem nevěděla. Pohlédla jsem do zrekonstruované tváře mladého faraona a seznámila se s posledními objevy, které umožnila moderní věda – jak zemřel, kdo byli jeho rodiče a s jakými zdravotními potížemi se potýkal kvůli zvyku, že se mezi faraony stávali manžely bratři a sestry. Vražedné podnebí Egypta, komáři infikovaní malárií a spousta jiných tehdy neléčitelných nemocí se podepsaly i na životech archeologů– konkrétně i na Champollionovi nebo např.Lordu Carnarvonovi, který financoval Carterův výzkum. Čili evidentně zde nebyla žádná „faraonova kletba“, jak se původně myslelo, ale pouze nevyhovující přírodní podmínky.

Velice nápadité bylo názorné předvedení, co vlastně poprvé uviděl Howard Carter, když nahlédl proraženou stěnou do Tutanchamonovy hrobky a údajně pronesl: Vidím úžasné věci ! Takže také návštěvník výstavy se může vcítit do jeho pocitů a též nahlédnout malou dírkou ve stěně a spatřit „ty úžasné věci“.

První schod do královské hrobky objevil prý malý chlapec, který zásoboval archeology vodou. Dostalo se mu potom pocty smět si nasadit na krk šperk nevyčíslitelné hodnoty patřící někdejšímu vládci Egypta.

Pokud budete mít cestu do Prahy a zajímáte se o archeologii, vřele doporučuji výstavu navštívit !

kultura výstavy
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...