Zázrak jménem lískové ořechy aneb jaký je jejich vliv na zdraví
Pravidelná konzumace oříšků má příznivý vliv na naše zdraví

Zázrak jménem lískové ořechy aneb jaký je jejich vliv na zdraví

18. 11. 2022

Lískové oříšky patří v tuzemsku mezi vůbec nejpopulárnější druhy ořechů. Ostatně není divu, neboť keřům a stromům, lískám, které oříšky plodí, se zde přirozeně skvěle daří. Pravidelná konzumace oříšků má i příznivý vliv na naše zdraví. Čím jsou prospěšné?

Tři oříšky pro…

Filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku pravděpodobně dobře znáte. Ve skořápce bohužel asi svatební šaty nenajdete. Zato se ale uvnitř skrývá poklad v podobě vitaminů a minerálů.

Obecně se udává, že různých ořechů a oříšků byste měli sníst asi hrst denně. Součástí tohoto mixu by rozhodně měly být i lískové oříšky. Když si vezmete, kolik druhů různých ořechů je dnes v obchodech k dostání, vlastně by ve vaší denní dávce skutečně mohly být lískové oříšky jen tři.

V případě, že ale lískové oříšky oproti jiným preferujete, neuděláte chybu, pokud budou mít ve vašem pravidelně konzumovaném mixu ořechů vyšší zastoupení. Jaký z toho budete mít prospěch?

Pozitivní vliv na vaše srdce

Pravidelná konzumace oříšků má příznivý vliv na zdraví vašeho srdce. Je to díky vysokému obsahu antioxidantů a přítomnosti zdraví prospěšných tuků – nenasycených mastných kyselin. Díky tomu dochází s jejich konzumací k poklesu hladiny „špatného“ cholesterolu.

Dle studií vede pravidelná konzumace lískových oříšků také k normalizaci krevního tlaku. Celkově tak díky těmto benefitům klesá riziko výskytu zdravotních problémů se srdcem a celým kardiovaskulárním systémem včetně poklesu rizika infarktu.

Pokles rizika vzniku rakoviny

Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů a především antioxidantů vede pravidelná konzumace oříšků k poklesu rizika vzniku rakoviny. Oříšky mají například velice vysoký obsah proanthokyanidinů, které jsou právě jedním z účinných antioxidantů, jejichž konzumace našemu tělu prospívá.

Další významnou látkou v oříšcích hojně obsaženou je vitamin E. Jde o další významný antioxidant, pomáhají zabránit propuknutí rakoviny v našem těle.

Zmínit musíme i významný obsah manganu, který naše tělo díky konzumaci oříšků přijímá.

Pro úplnost je nutné dodat, že dle některých studií sice oříšky mohou vést ke snížení rizika propuknutí některých typů rakoviny, rozhodně ale nejsou prevencí dokonalou. Pravidelná konzumace oříšků je jedním ze střípků zdravého životního stylu, který vám může pomoci se nástrahám rakoviny vyhnout.

Dokonalá strava pro lidský mozek

Díky tomu, že jsou ořechy obecně doslova nabité živinami, jsou prospěšné pro náš mozek. Ostatně ten z hlediska potřeby živin patří mezi naše vůbec nejnáročnější orgány.

Vitaminy B a E jsou pro náš mozek nepostradatelné. Pravidelná konzumace oříšků zlepšuje vaši schopnost se koncentrovat na práci či určitý úkol, zlepší se i vaše paměť.

 

 

 

gastronomie Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.