Knižní tipy na Vánoce
Ilustrační foto: Ingimage

Knižní tipy na Vánoce

7. 12. 2022

Nabízíme vám poslední předvánoční várku knižních tipů pro vaše blízké či přátele. O čem budou tentokrát? Jejich obsahem je zábava, napětí, dobrodružství, ale i klidná mysl.

Scarlett Wilková - Až uvidíš moře

38808027_az-uvidis-more.jpg

Cizincem ve vlastní zemi. Románový debut známé novinářky. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala…

 

Pavel Radosta - Ztracen v zemi mamutů

Obrázek1.jpg

Po více než sto letech od vydání Štorchových Lovců mamutů ožívají příběhy dávných obyvatel Dolních Věstonic a Pavlova v nové knize pro mládež Pavla Radosty ZTRACEN V ZEMI MAMUTŮ. Dobrodružný román se odehrává v době, kdy naši předkové stáli v chladu poslední doby ledové před srstnatými obry, jeskynními hyenami, lvy a medvědy. Hrdinou je chlapec Niam, který žije v jednom z větších sídlišť pravěkých lovců a sběračů, účastní se života v táboře, s ostatními i sám loví, učí se přírodním dovednostem, zažívá „bushcraft“ v té nejtěžší a nejryzejší podobě v dějinách lidstva. Při útěku kmene se ztratí, sám bloudí krajem, s příchodem zimy jej najde jeho starší sestra. Oba sourozence ovšem zajmou v neznámém kraji pravěcí lovci – desperáti. Obě děti uchrání od těžkého osudu záhadná šelma, která se občas zjevuje v průběhu celé Niamovy pouti. V drsném době lovců mamutů, pro jejíž věrohodnost nastudoval autor řadu odborných pramenů, probleskuje i humanitární linka, se kterou přemýšlivý hlavní hrdina nahlíží na některé tvrdé a nelítostné podmínky své doby. Kniha ovšem nepostrádá ani humor a zábavné situace.

 

Alžběta II., její rodina, dynastie a Firma: Současnost a budoucnost rodu Windsorů

Kralovna Vsech.jpeg

Britská královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022. Odešla v úctyhodném věku 96 let, jen několik měsíců poté, co v červnu oslavila v roce 2022 své platinové jubileum, sedmdesát let na trůně. Její příběh je bez nadsázky příběhem století. Britská panovnice desítky let budila všeobecný respekt, úctu a sympatie – a to i v zemích, které se samy dávno monarchie zbavily. Když zemřela, jako by se celý svět na chvíli zastavil.

To všechno je tématem Kniha od autorky Ireny Cápové vás provede tímto příběhem a odpoví na otázky, proč se vlastně těšila královna Alžběta II. takovému všeobecnému respektu a popularitě, jaký je její odkaz v současném světě, co to vlastně znamená, být „senior royal“, v čem tkví práce královské rodiny, co se bude dít nyní, když se britským panovníkem stal někdejší princ z Walesu, Charles, nový král Karel III

 

Gran Sisel - Uvnitř jsme stále mladí

9788026219361.png

Co udělat, když ve výkladní skříni uvidíme odraz svého dávno zemřelého rodiče a po chvíli pochopíme, že to jsme my sami?
Kniha se s velkou laskavostí, humorem a nadhledem vypořádává se situacemi, které přináší stárnutí. Může to být například šok, jenž utrpíme při náhlém zjištění, kolik nám je, různé známky stárnutí, strach z „neviditelnosti“, stavy zuřivosti a protesty spojené s omezením tělesných sil, erotické touhy, ageismus, stud za nemoci, hierarchie stárnutí, stereotypizace, ztráta „životního svědka“, protijed na stařecký pesimismus a další. Patnáct kapitol, částečně úvahových, částečně návodných, částečně proložených situacemi ze života klientů i terapeutky, se zaměřuje na překvapivost stárnutí a nabízí různé návody, jak se s touto situací konstruktivně vyrovnat.

 

Jana Brázdilová, Barbara Nesvadbová, Pavlína Saudková - Rozhovory s terapeuty

Obrázek1.jpg

Rozhovory s předními českými terapeuty a psychoterapeuty o vnitřních konfliktech, partnerských krizích, paralelních vztazích, depresích, úzkostech, o pocitech, emocích, cestách ke štěstí, ale i o závislostech a o smrti vycházejí z prožitků a životních osudů konkrétních osob. Před čtenářem se tak rozehrává začátek skutečné terapie. Barbara Nesvadbová, Pavlína Saudková a Jana Brázdilová se ptají psychoterapeutek Jitky Vodňanské a Nory Vláškové, psycholožky Jany Woleské, párových terapeutů Pavla Rataje a Jana Vojtka, adiktologa Michala Miovského a psychoterapeutů Jana Kulhánka a Michala Mynáře.

 

František Novotný: Okouzlení slovem aneb Hořkosladké z cukrárny

Okouzlení slovem líc.jpg

Dosud nezveřejněné záznamy stovek setkání s Luďkem Munzarem v modřanské cukrárně. Povídání o životě, nejen tom hereckém, o lidech a věcech známých i neznámých.

 

Seif, Martin N.; Winston, Sally M. - Proč jsem si nekoupil jinou knížku

9788026219323.png

„Jak zjistím, že jsem se rozhodla správně?“ „Co když se pletu?“ „Chci to vědět na 100 procent.“ „Vypnul jsem ten plyn?“
Honí se vám někdy hlavou podobné myšlenky? Potřebujete se pořád o všem ujišťovat a zpochybňujete svá předchozí rozhodnutí? Trávíte dny a noci kontrolováním e-mailů a zpráv? Pořád všechno analyzujete a rozvíjíte spousty hypotetických scénářů? Pokud ano, možná jste uvízli v ujišťovací pasti. Díky této knize zjistíte, kudy a jak z ní ven. Tento jedinečný průvodce vychází z technik kognitivně-behaviorální terapie a nabízí tipy a techniky, které autoři prověřili ve své praxi. Pomůže vám vybudovat si odolnost vůči nejistotám, s nimiž se můžete setkat, a osvojíte si díky němu i základy kritického myšlení. Najdete v ní příběhy lidí, kteří mají podobně jako vy pocit, že si musejí být vším naprosto jisti, že potřebují věci opakovaně kontrolovat a pochybují o svých činech. Naučíte se, jak se vymanit z únavných a nekonečných cyklů pochybování a ujišťování, podpoříte díky němu svou sebejistotu a přestanete se vracet do kuchyně, abyste se ujistili, zda jste vypnuli plyn.

 

Phillipa Perry - Příběhy z pohovky

pictureprovider.png

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli navštívit psychoterapeuta? Nebo by vás lákalo stát se muškou na zdi jeho pracovny, kde byste mohli nerušeně pozorovat, co všechno se během sezení děje? Komiks Philippy Perry vám ukáže, jak to v terapii chodí. Zjistíte, že je běžné, že se vy i váš terapeut během sezení odmlčíte, že pokud si někdy neporozumíte, není to konec světa, a určitě ne terapie. Že je běžné, když se budete chvilku cítit nervózně, úzkostně, nebo naopak bujaře, to když najednou přijdete na to, co možná stojí za vašimi obtížemi.
Terapeutka Pat, v sandálech obutá milovnice koček, začíná pracovat s ambiciózním advokátem Jamesem, kterého do terapie dovedlo neustálé nutkání strčit si v obchodě jen tak něco bez placení do kapsy. Být advokátem a kleptomanem je trochu trapné, že? Pat ale rozhodně nezastává mravokárný přístup, a i když se jejich setkávání neobejde bez trapných chvilek ticha a nejistoty, stane se časem její pracovna místem, kde James najde odpovědi na některé své otázky. Odpoví si na ně sám, tak to v psychoterapii chodí.

 

Jule Caplinová - Hrad ve Skotsku

hrad-ve-skotsku.jpg

Izzy se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď je z ní hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste a ona musí během pár týdnů proměnit hrad v hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků. Jedním z nich je i Ross, který Izzy zaměstnává hlavu víc, než by se jí líbilo.

 

Janina Scarlet - Naučte se přijímat věci, které nemůžete změnit

135226_Kniha_Naucte_se_prijimat_veci_ktere_nemuzete_ovlivnit_Scarlet_Grada_600_0_fit.jpg

Také vám v dětství tvrdili, že když se budete snažit a uděláte vše správně, všechno dobře dopadne? A pak jste zjistili, že je to jen iluze, že zdaleka ne všechny věci máte pod kontrolou a ne vždy můžete zabránit neštěstí?
Když vás potká některý z nejbolestivějších životních okamžiků, ať už je to rozvod, ztráta práce, nemoc, nebo smrt milovaného člověka, je to traumatický zážitek. Vyčítáte si, že jste měli udělat více, stále se k tomu vracíte, časem můžete cítit úzkost, nebo dokonce upadnout do deprese či mít jiné zdravotní problémy. Vaše okolí se vás často snaží přesvědčit, abyste se už netrápili, abyste se soustředili na to pozitivní, byli vděční za to, co máte... A vy tak nemáte šanci naplno po svém prožít smutek, cítíte stud za to, co se stalo, a navíc i za to, co cítíte.
Díky této terapeutické a uklidňující knize renomované psychoterapeutky si dovolíte truchlit nebo zpracovávat události způsobem, který právě vám vyhovuje a dává smysl. Kniha vám pomůže vydat se po své vlastní cestě a plně prožít a přijmout své pocity hněvu, smutku, frustrace nebo úzkosti, i když to ostatním nemusí být příjemné.

 

Robert Bryndza - Osudové svědectví

136896_Kniha_Bryndza_Osudne_Svedectvi_Grada_600_0_fit.jpg

Detektiv Erika Fosterová se během večerní procházky v okolí svého nového domu v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech. Poté co se Erika připojí k vyšetřování případu, zjistí, že Vicky pracovala na nové epizodě podcastu o sexuálním predátorovi, který loví mladé studentky v okolí jižního Londýna, a než se v hluboké noci vloupá k nim domů, dlouho je sleduje.  Jakmile Erika zjistí, že všechny Vickyiny poznámky a zvukové nahrávky z jejího bytu v době její vraždy zmizely, začíná jí být jasné, že Vicky byla jen krok od odhalení útočníka, jenž ji zavraždil proto, aby nebyl odhalen a dopaden. Pak ale přijde šok a Erika musí přehodnotit vše, co si do té doby o Vicky myslela a věděla. A s omezeným množstvím indicií a téměř žádnými důkazy musí najít vraha, než udeří znovu.

 

Patrik Rozehnal: Pochoutkový rok 2

pochoutkovy rok2 obalka katalog.jpg

V kuchařce Pochoutkový rok 2 najdete celkem 110 zajímavých rodinných receptů z celé naší země. Rozděleny jsou na slané a sladké. Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i těstovinové pokrmy, sladké řezy, kynuté koláče, krémové dezerty a další tradiční české, moravské a slezské speciality. Tyto recepty pocházejí od posluchačů regionálních stanic Českého rozhlasu, kteří se úspěšně účastnili gastronomické soutěže Pochoutkový rok v letech 2020 až 2022. Předpisy na své rodinné kulinární poklady přidali i porotci soutěže, šéfkuchaři Jaroslav Sapík a Pavel Pospíšil a milovnice dobrého jídla herečka Naďa Konvalinková. Vychutnejte si 110 tradičních rodinných receptů na vynikající domácí jídla.

 

Cestuj

cestuj.jpg

„Cestuj!“ je originální kniha pro všechny cestovatele, která umožnuje plánovat a zaznamenávat výlety po Evropě a po celém světě. 
Cestování je vášeň, láska, životní styl. Plánujte a zaznamenávejte, kam se chcete podívat tento rok nebo třeba příští prázdniny. V knize si můžete sepsat seznam svých cestovatelských přání, kam byste se chtěli podívat a co byste chtěli ochutnat či vyzkoušet. Ilustrované mapy jednotlivých evropských zemí a všech světových kontinentů vám nabídnou dostatek inspirace.

 

Audiokniha - Dale Wasserman: Přelet nad kukaččím hnízdem

Wasserman, Kesey Přelet nad kukaččím hnízdem RGB.jpg

Rozhlasová dramatizace příběhu o zneužití moci, manipulaci s vědomím lidí, o strachu a touze člověka vzdorovat nátlaku, o léčení vlastních komplexů týráním slabších. V hlavní roli excentrického McMurphyho, jenž se odmítá podřídit nesmyslným pravidlům a autoritám, uslyšíte Jiřího Vyorálka. Vrchní sestru ztělesňující systém zavedených stereotypů, nařízení, moci a kontroly ztvárnila Helena Dvořáková. Indiána Bromdena, jemuž se díky McMurphymu podaří vyrůst, hraje Pavel Šimčík. Role dalších pacientů z léčebny si rozdělili Ondřej Rychlý, Radek Holub a Filip Kaňkovský. Koupíte na www.radioteka.cz.

 

Audiokniha - 50 moravských pověstí

50 moravskych povesti.jpg

Pověsti z Brna, Babic u Rosic i nad Svitavou, Blanska, Jemnice, Kyjova, Lednice, Šatova, Třebíče, Vizovic, Vsetína, Zlína, Znojma, o propasti Macocha, o hradech Bítov, Pernštejn, Templštejn, Veveří a mnoha dalších místech celé Moravy.
Čte Zdeněk Junák. Koupíte na www.radioteka.cz.

 

Audiokniha - František Nepil: Spejbl & Hurvínek a Zlatá zebra 2

Spejbl a Hurvínek Zlatá zebra 2.jpg

Abeceda budoucího motoristy
Účinkuje Miloš Kirschner
Mnozí rodiče dnešních dětí si určitě vzpomenou, jak za svých školních let (začínalo se v roce 1977, výuka pokračovala do druhé poloviny osmdesátých let) ze školního rozhlasu poslouchali lekce pro budoucí motoristy i malé chodce či cyklisty v podání Spejbla a Hurvínka a podle pokynů vyplňovali výukové sešity Zlatá zebra dle své věkové kategorie. Byla s ním spojena i soutěž o odznak Zlatá zebra. Když jsme ve vydavatelství Radioservis slyšeli první díly, s překvapením jsme zjistili, jak aktuální jsou. Proto jsme se rozhodli postupně Zlatou zebru vydat. První CD s pořady pro předškoláky a nejmenší školáky vyšlo na jaře 2022, teď si můžete poslechnout pokračování pro děti trošku odrostlé, které jsou už také zkušenějšími cyklisty. Koupíte na www.radioteka.cz.

 

CD -  Hanka Křížková: Nic nechci vrátit

Krizkova_nic nechci vratit.jpg

Nově vydané CD Hanky Křížkové: Nic nechci vrátit obsahuje ty nejlepší písně z repertoáru slavné české altistky (ale také herečky).
Těšit se můžete celkem na 20 písní, například na oblíbené hity: Loutka pro snoby, Aneta, Jsi moje prokletí, Chci zpátky svůj smích, Zpověď, Až Bůh zavolá nebo Umírám láskou. Koupíte na www.radioteka.cz.

 

 

 

 

 

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...