Doplňky stravy pro seniory: darujte si letos pod stromeček zdraví
Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Doplňky stravy pro seniory: darujte si letos pod stromeček zdraví

14. 12. 2022

Co jiného si ve stáří přát než pevné zdraví? Bolesti kloubů, vysoký krevní tlak, oslabená imunita, řídnutí kostí a zhoršená paměť, to jsou jen některé z nevýhod stáří. Aby bylo stárnutí příjemné, je důležité zaměřit se na svůj jídelníček a rovněž si každý den naordinovat pohyb.

Pozor na řídnutí kostí a výskyt osteoporózy

Čím je lidské tělo starší, tím je křehčí. S přibývajícím věkem totiž dochází k řídnutí kostí, a i malý pád může způsobit praskání kostí v těle. Osteoporóza neboli řídnutí kostí, je onemocněním, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a kvůli tomu jsou kosti slabé a snadno náchylné k poškození. Byla vám tato nemoc diagnostikována? Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s obsahem vápníku, vitamínu D a vitamínu K.

Které to jsou?

  • Maso a mléčné výrobky (vápník),
  • ryby (vitamín D),
  • listová zelenina, luštěniny, brambory (vitamín K).

Chcete-li přidat i další opatření, vyzkoušejte doplňky stravy určené k posílení kostí. Když od nich nebudete čekat zázraky, příjemně vás překvapí. Jejich výběr můžete konzultovat se svým lékařem.

Aby klouby nebolely a nevyskytla se u vás artróza

Dalším nepříjemným příznakem stárnutí lidského těla jsou bolesti kloubů. Jakmile dojde k poškození kloubní chrupavky, může se u vás objevit také artróza. Statistiky jsou v tomto ohledu nemilosrdné. Věděli jste, že celých 80 % padesátníků trpí artrózou? Aby se vám artróza a bolesti kloubů vyhýbaly co nejdéle, jezte hodně ryb, ořechů a čerstvého ovoce a zeleniny. Při bolestech či riziku vzniku artrózy pomůže i kloubní výživa.

Podpora imunity je důležitá

Myslete také na svou imunitu a obranyschopnost a neustále je posilujte. Jak? Pozitivní dopad na imunitu má zdravý a vyvážený jídelníček. Potraviny s obsahem vitamínu C, například citrony, jahody, papája, červená paprika a ořechy, jsou skvělými posilovači imunity. V případě, že nedokážete veškeré nezbytné vitamíny a minerály získat pouze ze stravy, můžete si pomoci vitamíny na imunitu. Ty totiž obsahují koktejl důležitých a zdraví prospěšných vitamínů a minerálů a mohou vám pomoci s jejich doplněním. Jejich výběr rovněž můžete prodiskutovat se svým doktorem či lékárníkem.

 shutterstock_1917520661.jpg

 Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

 

Dodržujte pitný režim

Věděli jste o tom, že s přibývajícím věkem se snižuje citlivost na pocit žízně? Senioři tak společně s dětmi patří k nejrizikovějším skupinám, které jsou náchylné k dehydrataci. Ovšem nedostatečný přísun tekutin během dne může mít fatální následky a způsobit celou řadu zdravotních obtíží.

Mezi varovné příznaky toho, že málo pijete, patří:

  • nízký krevní tlak,
  • neustálá slabost,
  • tmavé zbarvení a zápach moči.

Proto myslete na dostatečný pitný režim a nepodceňujte dostatečný přísun tekutin.

Dopřávejte si pobyt na čerstvém vzduchu

Další věcí, kterou není radno podceňovat, je pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu. Právě procházky v přírodě a celkově venku na vzduchu, vám pročistí hlavu, protáhnete si celé tělo a posílíte své svaly. Lidé, kteří odmítají chodit ven a raději tráví celé dny doma na gauči před televizí, si z vlastní nedbalosti nechávají ochabnout své svaly a je možné, že časem se pro ně pohyb stane náročným či zcela nemožným.

Myslete na své zdraví a rozhodně na něj ve stáří nezanevřete. Vyvážená a pestrá strava, spojená s pravidelnými procházkami na čerstvém vzduchu, dokáže zázraky. Chcete-li si pojistit svůj denní přísun vitamínů a minerálů, vyzkoušejte některé z doplňků stravy, ale o jejich vhodnosti se poraďte se svým praktickým doktorem. Právě váš lékař totiž dokonale zná vaši diagnózu a může vám doporučit nejvhodnější přípravky.

 

 

 

Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.