Letošní sezona se v pálenicích zlatým písmem nezapíše
FOTO: Alena Kučerová

Letošní sezona se v pálenicích zlatým písmem nezapíše

16. 12. 2022

„Je to zlé, není, skoro, co pálit,“ zní od řady oslovených provozovatelů pálenic nejen na Uherskohradišťsku i Uherskobrodsku. „Letos se nám ani nevyplatí obecní pálenici zprovoznit. Bohužel úroda ovoce je velmi špatná,“ uvedl Josef Jančář, starosta Šumic na Uherskobrodsku.

Pálenici nezprovozní v řadě dalších míst. Co tedy dělat, máte-li v sudech kvas a těšíte se, že se v zimě ohřejete alespoň stopečkou pálenky?

Na radu jsme zašli za Zdeňkem Hradským, tajemníkem Územního sdružení českého zahrádkářského svazu v Uherském Hradišti „Letošní rok se jeví zvláště u modrého ovoce jako velmi špatný. Na začátku roku stromy poškodily mrazíky a během vegetačního roku to byly doslova záplavy zkázonosných mšic. No a samozřejmě úrodu poškodilo i sucho. Nedávné deště již na kvalitu ovoce vliv nemají, spíš jim mohou uškodit šířením plísně. To je samozřejmě pro kvalitní pálenku velmi špatná konstelace,“ dodal Zdeněk Hradský.

Základní podmínkou pro kvalitní pálenku je pečlivě vybrané ovoce, bez plísně, v odpovídající zralosti. Je starou pravdou, že z nekvalitního kvasu dobrou pálenku nevyrobí ani sebelepší pálenice. A jak na kvalitní kvas? Nejdéle se v dobré kondici udrží švestkový kvas. Naopak nejchoulostivější je kvas hruškový. Podstatné je udržet odpovídající teplotu, někdo kvasem míchá, jiný ne… To jsou ostatně mnohdy tajné informace a zkušenosti, které se v rodinách předávají z generace na generaci.

A jak se pozná dobrá pálenice? „Má kvalitní vybavení, všude panuje čistota a pořádek a důležitý je i zkušený páleničář,“ vysvětluje Zdeněk Hradský a dodává, jak se člověk stane dobrým páleničářem: „Znám jediný způsob - sbíráním zkušeností a láskou k řemeslu.“

Tady vznikalo pití pro otrlé.JPG

 

Kromě kvalitního kvasu a zajištěním vhodného termínu v ověřené pálenici musí zájemce o pálení splňovat řadu dalších podmínek, aby se nedostal do rozporu s platnými zákony. Dnes nad zákonností v této oblastní bdí celní úřady. Celní úřad pro Zlínský kraj sídlící ve Zlíně v letošním roce eviduje 98 subjektů provozujících pěstitelské pálení

Jeho tiskový mluvčí Dušan Janiš doporučuje zájemcům o pálení dodržet tyto podmínky:

1. Pěstitelské pálení smí využít pouze fyzická osoba a vzniklé produkty mohou sloužit pouze pro osobní spotřebu. Limitem je třicet litrů stoprocentního etanolu na domácnost a rok. Doba se počítá od 1. července běžného roku do 30. června roku následujícího.

2. Je zakázáno prodávat pálenku získanou pěstitelským pálením dalším osobám, například v restauračních zařízeních

3. Jednou z podmínek umožňující pěstitelské pálení, je původ  ovoce, které musí pocházet z vlastní produkce. Nesmí se jednat o ovoce kupované, případně koupený kvas, ovocné šťávy či ovocný odpad. Pěstitelské pálení je totiž zatíženo pouze poloviční spotřební daní, oproti pálení komerčnímu. V současné době jde o částku 162 Kč za litr stoprocentního etanolu.

V případě nedodržení některé z podmínek se pěstitel vystavuje nebezpeční postihu ze strany celních orgánů.

 „Běžně se pálenka ředí na 49 až 52 procent. „Větší oblibě se nyní těší pálenky slabší, kromě tradiční slivovice je to jablkovice a hruškovice. A také se vytrácí zvyk pálenku před pitím podchlazovat. Naopak při pokojové teplotě lépe vyniknou její chuťové vlastnosti,“ dodává Zdeněk Hradský z Českého zahrádkářského svazu.

Tož, nech slúží a pamatujme: „Alkohol je dobrý sluha, ale běda, jak se stane v životě pánem!“

 

Alena Kučerová pro i60

 

 

 

alkohol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.