Jak pomáhají 3D tiskárny ve válce na Ukrajině?
.

Jak pomáhají 3D tiskárny ve válce na Ukrajině?

19. 12. 2022

Válka na Ukrajině ukazuje mimo jiné také potenciál využití 3D tiskáren. Naplno totiž ukázaly, jak rychle je možné díky nim zahájit výrobu nedostatkových dílů.

Všeobecně známá je výroba stabilizačních křidélek pro bomby shazované z dronů. Méně známé je ale využití 3D tisku při výrobě zdravotnických prostředků jako jsou třeba chirurgické retraktory. 3D tisk má v mnoha odvětvích náskok tím, že dokáže rychle spustit výrobu a průmyslové 3D tiskárny se osvědčují v mnoha rozličných odvětvích.

Ve vojenské nemocnici na Ukrajině potřebovali lékaři k operacím retraktory. Během války však mají zdravotnická zařízení kvůli problémům s dopravou potíže s objednáváním nástrojů a zdravotnických prostředků ze zahraničí, a proto byly využity možnosti domácího průmyslu.

 Obrázek2.jpg

Personál nemocnice se rozhodl nechat si nástroje vyrobit pomocí 3D tiskáren. Na základě 3D modelu odborníci na 3D tisk vytiskli a dodali nemocnici do 3 dnů zkušební sadu dílů. Po otestování nástroje nemocnice oznámila, že plně vyhovuje všem jejím požadavkům, a objednala velkou sérii.

Díky vysokému rozlišení tisku vznikly díly s odchylkou maximálně 0,2 mm. Díky tepelně odolnému materiálu HP PA 12 je lze sterilizovat a opakovaně používat.

Na tomto příkladu jsou opravdu dobře vidět základní výhody 3D tiskáren – rychlost spuštění výroby, široké uplatnění a kvalita produkce, která splňuje i vysoké nároky uživatelů.

 

technologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...