Pražské kandelábry opět rozsvítí lampář
FOTO: Dušan Brabec

Pražské kandelábry opět rozsvítí lampář

28. 12. 2022

Od konce listopadu do 23. prosince pražský lampář Jan Žákovec každodenně po 16. hodině rozsvěcoval plynové lampy na Karlově mostě v Praze.

Tento 64letý lampář, vedoucí Plynárenského muzea společnosti Pražská plynárenská, bude 5. ledna 2023 při novoroční vycházce rozsvěcovat též tři pražské kandelábry – v Loretánské ulici, na Hradčanském náměstí a na Dražického náměstí.

Kandelábr, původně svícen (německy Kandelaber), je stojan pouličního osvětlovacího tělesa, obvykle kovový, který bývá někdy zdobený. Typicky se vyskytuje na ulicích nebo na mostech. Kandelábry veřejného osvětlení vznikaly v letech 1867 až 1868 a byly společnou prací sochaře Eduarda Veselého a architekta Aleše Linsbauera, u nichž si je objednala plynárenská společnost.

V Praze na různých významných místech bylo ve vrcholném období, což byl rok 1882, umístěno celkem 16 kandelábrů osmiramenných, 11 čtyřramenných, 55 tříramenných a 557 kandelábrů jednoduchých. Do roku 1985 byly veškeré kandelábry a lucerny zrušeny a odvezeny do sběru. Ponechány byly pouze dva osmiramenné kandelábry na Hradčanech a jeden čtyřramenný na Dražického náměstí, ovšem všechny se žlutým elektrickým osvětlením. Tyto tři zbylé kandelábry jsou historické a Galerie hlavního města Prahy se je snažila postupně od roku 2002, v rámci přeměny vybraných elektrických lamp, opět na plynové rovněž restaurovat a umocnit tak vytvoření tajuplné atmosféry historické části vnitřní Prahy.

Jako poslední byl znovu rozsvícen kandelábr na Dražického náměstí v roce 2014. V roce 2020 ale bohužel došlo k nehodě, při níž bylo litinové těleso nešťastně sraženo vozidlem. Některé části sice zůstaly nepoškozeny, nicméně ostatní poničené prvky musely být znovu vymodelovány a odlity. Na rekonstrukci se podíleli zkušení restaurátoři Petr Douda a Ivan Houska, kteří již obnovovali tento kandelábr v roce 2014.

Pokud se chcete zúčastnit této vycházky s lampářem 5. ledna 2023 spojené s rozsvícením všech tří kandelábrů, dostavte se v 18 h do Loretánské ulice před ikonickou restauraci U Černého vola. Možná, že opět bude sponzor, společnost Pražská plynárenská, na Hradčanském náměstí účastníkům podávat svařák a pozůstatky vánočního cukroví. Alespoň v letech před covidovou pandemií to vždy tak bylo. Celá akce je pro všechny účastníky zdarma.

historie Praha
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.