O Závisti
Ilustrační foto: Pixabay

O Závisti

1. 1. 2023

Když si tak čtu komentáře různých článků (kdekoliv), dýchne na mne vždy jedovatý dech závisti. Neboť lidé jsou od přírody bohužel takoví. Závidí se všechno a všem bez rozdílu.

Spoustě těch závistivců obvykle nedochází řada ostatních věcí. Jsou zaslepeni svou sžírající závistí hraničící až s nenávistí. Ano, sžírající, neboť závist v srdci užírá člověka samotného, když jí podlehne. Jakmile má soused něco jiného, podle mne lepšího než mám já, okamžitě se do člověka vkrade.

Já si Závist představuji jako zlou, bledou, zelenou paní z pohádky (podle rčení „Zezelenat závistí“), která napadá lidi. Těch, co se jí dokáží ubránit, je zjevně pomálu.

Nechci si vážně fandit, ale naštěstí si mne snad tato zelená paní nevšímá a míjí mne. Jsem si totiž dobře vědoma toho, že za tím, čím je člověk obdarován, se může leccos skrývat, něco, co ostatní nechtějí nebo neumí vidět. A co onomu dotyčnému třeba „není co závidět“. Aneb každá mince má dvě strany, jak praví moudré přísloví.

„Závistiví lidé se prozrazují svým chováním. Můžete si myslet, že je poznáte na první pohled, ovšem mohou se umět přetvářet a vy byste jim možná „skočili na špek“. Zdrojem závisti je nedostatek sebevědomí – to je dobré mít vždy na paměti. Závistivci se neustále srovnávají se svým okolím a nesnesou, když je někdo lepší, hezčí, úspěšnější nebo populárnější. Tento typ člověka má v sobě tolik nejistoty a obav, že by nám ho mělo být skoro líto. Chcete-li zjistit, zda na vás někdo žárlí, je třeba dát si pozor na čtyři signály.“

1. Zlehčuje váš úspěch

2. Napodobuje vás

3. Vyzývá vás „na souboj“

4. Vyzdvihuje vaše selhání

Zkrátka - závistivý člověk vlastně v podstatě ubližuje sám sobě, i když svou závist skrývá. A tak vám do dalšího roku přeji, abyste byli všichni zdraví, pokud možno brali život s nadhledem a úsměvem (i když je to leckdy velmi těžké) a aby se vám tak paní Závist obloukem vyhýbala.  :-))

 

 

glosa psychika
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.