Dominik Duka získal od papeže
symboly kardinálské hodnosti

Dominik Duka získal od papeže
symboly kardinálské hodnosti

19. 2. 2012

Jedenáctý kardinál z řad pražských arcibiskupů Dominik Duka převzal od papeže Benedikta XVI. symboly své nové hodnosti. Společně s dalšími 22 budoucími kardinály stráví v Římě pět dní.

Samotné slavnostní předávání titulů probíhalo v sobotu v bazilice sv. Petra ve Vatikánu a mělo formu bohoslužby. Na zasedání zamířilo na tisíc poutníků.

Benedikt XVI. předal novým kardinálům purpurové solideum a biret (liturgická pokrývka hlavy). Ty mají stejně jako zbylé rudé části kardinálského roucha (červeně lemovaná klerika a červené cingulum) symbolizovat krev, kterou by měli být noví kardinálové ochotni prolít pro svobodu a růst křesťanské víry. Dále pak Duka obdržel prsten s vyobrazením postav Petra a Pavla a osmicípou hvězdou (se symbolem Panny Marie) a jmenovací dekret, jehož součástí je i uvedení titulární baziliky. Kardinálové získají také vatikánský pas, občanství a oslovení Vaše Eminence.

Každý z kardinálů dostal dle tradice pod záštitu i jeden z římských kostelů. Dukovi připadl kostel svatého Marcellina a Petra. Kostel je nedaleko lateránské baziliky, hlavního chrámu papeže. Z tohoto pohledu je to pocta. „Byl to pro mě okamžik, který jsem po duchovní stránce velmi prožíval. S bazilikou, která mi byla přidělena, jsem spokojen, je to starobylý chrám,“ řekl Duka po obřadu.

Po skončení bohoslužby v bazilice sv. Petra se Dominik Duka spolu s ostatními členy své delegace, mezi kterými budou ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, kardinál Miloslav Vlk a velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík, pomodlili u oltáře sv. Václava ve svatopetrské bazilice a položili kytici u hrobu kardinála Berana. V pondělí pak budou noví kardinálové přijati papežem Benediktem XVI. Této audience se budou moci zúčastnit také poutníci.

Díky jmenování pražského arcibiskupa Dominika Duky kardinálem, bude mít Česká republika současně dva kardinály. Kardinál Miloslav Vlk ale v květnu oslaví osmdesátiny, čímž ztratí možnost volby papeže, kardinálské nejvýznamnější právo. Vedle toho se nově jmenovaný kardinál stává papežovým poradcem a spolupracovníkem v otázkách péče o církev. Jmenováním kardinálem arcibiskup Duka neztrácí nic na svých současných pravomocích a úkolech, jen naopak získává větší možnosti v jednání s římskými úřady.

církev kardinál
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...