Udeřila epidemie chřipky,
vyhýbejte se velkým davům

Udeřila epidemie chřipky,
vyhýbejte se velkým davům

12. 1. 2013

V Česku se zvýšil počet respiračních onemocnění natolik, že přerostl v chřipkovou epidemii. Přibývá navíc vážných případů – chřipka připravila o život už jedenáct lidí, osmdesát nemocných skončilo v nemocnicích. Hlavní hygienik Vladimír Valenta proto uvolnil z rezerv k použití 1440 balení antivirotika Relenza a uvažuje se i o Tamiflu. Oba medikamenty se používají při léčbě zvlášť závažných případů chřipky.

Ve druhém lednovém týdnu odborníci v Česku zaznamenali 1391 pacientů s nachlazením a chřipkou na 100 tisíc obyvatel. „Situaci musíme vyhodnotit tak, že na našem území probíhá chřipková epidemie,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Chřipka je vysoce nakažlivá. Přenáší se vzduchem (řadíme ji mezi kapénkové infekce) kašláním, kýcháním nebo prostým mluvením. Při přenosu nákazy lidé onemocní do jednoho až tří dnů.

Nemocná Vysočina

Nejvíc lidí s chřipkou přijaly nemocnice v Jihočeském kraji. Skončilo v nich 19 nemocných. Deset pacientů bylo ve Středočeském kraji a osm v Královéhradeckém. Oběti evidují lékaři v osmi regionech, nejvíce v Praze, kde chřipce podlehli tři nakažení, dva lidé zemřeli v Plzeňském kraji.

Zřejmě nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku v Kraji Vysočina, kde s virózami ulehlo 1822 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Hygienici v kraji evidují také čtyři případy závažného onemocnění AH1N1, tedy takzvanou prasečí chřipku. Dva případy se objevily na Třebíčsku, dva na Žďársku.

V Plzeňském kraji je alarmující situace v krajském městě, kde je v přepočtu 1660 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Přibývá však i vážných případů. „V současné době je v Plzeňském kraji hospitalizováno na odděleních JIP a ARO se závažným průběhem chřipky deset lidí,“ uvedla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Očkování a prevence

„Žádný z dosud hlášených závažných případů nebyl proti této infekci očkován,“ posteskla si mluvčí Plívová. Od počátku týdne se počty hospitalizovaných a zemřelých podle ní zdvojnásobily. Každým rokem podlehne této infekci až 2500 lidí. 

Podle nejnovějších výzkumů se pravidelně dává očkovat proti chřipce jen pět procent Čechů. Očkování přitom hradí zdravotní pojišťovny lidem z rizikových skupin, tedy seniorům nad 65 let, pacientům s cukrovkou, vážnějším onemocněním srdce a cév, plic, dýchacích cest, ledvin či dlouhodobě pobývajícím ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Doporučeno je také očkování zdravotníků, kteří o ně pečují.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly ochrání očkování až 90 procent zdravých dospělých. U seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí.

Mimo očkování je možné se bránit proti chřipce dodržováním několika jednoduchých pravidel. Kvůli vysoké nakažlivosti je třeba omezit pobyt v uzavřených prostorách, kde se zdržuje větší počet lidí, například v kinech či supermarketech. Základem prevence je také zdravý způsob života – výživa bohatá na vitamíny a stopové prvky v přirozené formě, přiměřený pohyb, otužování a pobyt na čerstvém vzduchu. Imunitu utužuje i psychická vyrovnanost a dostatek spánku.

epidemie chřipka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...