Založení s.r.o. je jednodušší a rychlejší, než si možná myslíte!
Ilustrační foto: Pixabay

Založení s.r.o. je jednodušší a rychlejší, než si možná myslíte!

11. 1. 2023

Přemýšlíte o tom, že se vrhnete na podnikání? Máte-li nápad, který podle vás má šanci na úspěch, nebo přístup ke zboží či službám, o něž je zájem, tak směle do toho!

Podnikání s sebou přináší spoustu výhod. Ale také nevýhod. Hlavní výhodou je, že podnikatel je pánem svého času. Může pracovat, kdy se mu zlíbí, nebo nepracovat a odjet na dovolenou. Nevýhodou pak, že nad ním nikdo nedrží ochrannou ruku. Neplatí-li si patřičné připojištění, existenčním problémem se tak může ukázat dlouhodobá nemoc nebo úraz. I proto byste založení s.r.o. neměli odkládat.

Druhy podnikání

Podnikat můžete buď tzv. na sebe, tedy na živnostenský list coby osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), nebo v rámci společnosti s ručením omezeným (s.r.o.). Nejjednodušší je samozřejmě zřízení živnostenského listu, o něž se žádá na příslušném živnostenském úřadě. Živnostenský list na tzv. volnou činnost dostanete bez dokládání jakýchkoliv dokumentů.

OSVČ versus s.r.o.

Horší to je s případnými dluhy. Za pohledávky OSVČ ručí celým svým majetkem včetně toho soukromého. Na rozdíl od „eseróčka“, kde všichni společníci ručí pouze do výše svého vkladu. Ten přitom může být třeba pouhá koruna (minimální vklad). Chystáte-li se proto na podnikání v nějakém riskantním oboru, lepší cestou bude společnost s ručením omezením.

Jak založit s.r.o.?

Založení s.r.o. není sice těžké, ale vyžaduje nemalé byrokratické kolečko. Neobejdete se bez výpisu z trestního rejstříku všech budoucích společníků, souhlasu majitele budoucího sídla společnosti s umístěním sídla (založit si můžete i virtuální sídlo), společenské smlouvy či zakladatelské listiny, potvrzení o vkladu základního jmění a živnostenského, popřípadě jiného oprávnění.

S.r.o. na klíč

Nemáte na lítání po úřadech čas? Dobrou zprávou je, že založení s.r.o, je možné delegovat i na třetí osobu. Například společnost Companies.cz vám „eseróčka“ založí do 24 hodin. Na klíč a v souladu se všemi právními normami. Čas strávený běháním po úřadech tak můžete strávit něčím důležitějším, třeba právě svým podnikáním.

podnikání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.