Nejvýhodnější stavební spoření
Ilustrační foto: Pixabay

Nejvýhodnější stavební spoření

13. 1. 2023

Stavební spoření patří v Česku k vůbec nejpopulárnějším spořicím produktům. V roce 2022 jsme se ze strany stavebních spořitelen po dlouhé době dočkali oproti předchozím rokům výrazně zajímavějších nabídek. Je stavební spoření aktuálně nejvýhodnější volbou?

Jakého zhodnocení lze aktuálně dosáhnout?

Stavební spoření se například od spořicího účtu liší tím, že kromě klasického úročení vložených prostředků navíc dostáváte příspěvek od státu. Jeho výše se odvíjí od toho, kolik jste za daný rok na stavební spoření uložili. Maximální státní příspěvek činí 2 000 Kč ročně, a dosáhnete na něj, pokud na „stavebko“ za celý rok uložíte alespoň 20 000 Kč.

Dodržíte-li tento postup, můžete u nově založených smluv o stavebním spoření u MONETA Stavební Spořitelny dosáhnout až na velice atraktivní zhodnocení ve výši 7,1 % ročně. Srovnejte toto zhodnocení například se zmíněným spořicím účtem, kde většina bank nabízí sazbu kolem 5 až 5,5 % p. a. Také stavební spoření přitom může nabídnout takřka nulové riziko ztráty peněžních prostředků. Jedinou nevýhodou je nižší likvidita – peníze jsou po několik let vázány na účtu. I kdybychom ale „stavebko“ srovnávali s termínovaným vkladem, při komparaci výše zhodnocení stavební spoření zvítězí.

Pro koho je stavební spoření vhodné?

Stavební spoření je ideální volbou pro všechny, kteří jsou schopni pravidelně odkládat částku v řádu stokorun až nižších jednotek tisíc korun měsíčně. Současně je ale za několik let čeká významnější investice (ať už půjde o investici do bydlení, či nikoliv). Investovat tyto prostředky na finančních trzích by mohlo být příliš rizikové. Takřka bezrizikový produkt s atraktivním zhodnocením v podobě stavebního spoření je pak jasnou volbou.

Stavební spoření lze doporučit všem, pro které je investování do cenných papírů kvůli riziku nepřijatelné. „Stavebko“ patří k produktům, s nimiž dosáhnete i bez podstoupení rizika na zajímavý výnos.

Bude stavební spoření výhodné i nadále?

V politických debatách se nejen v poslední době objevují názory, že stavební spoření je přežitým produktem, na který by stát neměl přispívat. Střadatel ostatně ani nemá povinnost využít naspořené prostředky na bydlení a stát tak někomu může přispívat například na dovolenou nebo na neuvážené investice. Reálně se ale zrušení příspěvků nechystá, navíc není pravděpodobné, že by se zrušení týkalo aktivních smluv. Jestliže tedy z tohoto důvodu se založením nového stavebního spoření váháte, můžeme vás uklidnit. K obavám není důvod.

bydlení stavební spoření
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...